Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az európai Szolnokért és a rabszolgatörvények ellen tüntettek a megyeszékhelyen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Harmadik alkalommal tartottak tünetést Szolnokon közösen az ellenzéki pártok, akik a rabszolgatörvények ellen és az európai Szolnokért demonstráltak ma. A tüntetésen résztvevők a Várkonyi térről indulva átkeltek a Zagyva-hídon, megálltak az egykori tüdőkórház előtt, és végül Tallin városrészi buszfordulónál hallgattak meg beszédeket.

Fotó: Mérce

Miután gyakori dudaszó közepette átvonultak a hídon, az egykori, mára lebontott tüdőkóráház előtt azért álltak meg, hogy szót emeljenek az ellen, hogy a több száz fának, és madárfajnak otthont nyújtó parkot – amely körülvette a tüdőkórházat – leépítsék, és olyan telkeket alakítsanak ki benne, amelyeket milliárdosoknak adnak el.

Radócz Zoltán, az MSZP megyei elnöke itt elmondta, hogy szerintük idősek otthonát, óvodát, vagy más olyan közszolgáltatást kellett volna a területen létesíteni, amit tud szolgálni a gazdag élővilág és környezet, ami a parkra jellemző, ugyanakkor ehelyett a városvezetés inkább egy külsős cégnek kiszervezte a terület eladási jogait, hogy még azt se tudhassák meg a lakosok, hogy kik lesznek azok, akik majd ingatlanokat építhetnek a természetvédelmi parkban. Emellett azt is elmesélte, hogy egy helyi lakost kirúgtak a munkahelyéről, miután megtudták, hogy megjelent a korábbi szolnoki tüntetésen.

Fotó: Szolnoki Többség / Facebook

Ezután tovább vonultak a tüntetők a Tallinn városrészi buszfordulóhoz, ahol több, mint tíz beszéd hangzott el. A felszólalókat Lukácsi Katalin vezette fel, aki három pontban mondta el, hogy mit jelent neki az, hogy európai és polgári.

  1. Nem egy basáskodó vezér diktál a Várból, hanem az emberek saját maguk alakítják a sorsukat, életüket.
  2. Az előrelépés nem azon múlik, hogy ki-kinek a rokona, vagy haverja, hanem a teljesítményen.
  3. A polgár tiszteli azokat az értékeket, amikre alapozzuk a társadalmunkat.

Ezzel szemben szerinte Orbán Viktor nem tiszteli ezeket, és nem felel meg a fenti feltételeknek. Álnemzeti és álkeresztény, az országot pedig kiárusítja a német multiknak. Ő ezzel szemben valódi polgári Magyarországot és polgári Szolnokot szeretne.

A tüntetésen egyetértés mutatkozott abban a minimumban, hogy ennek a megvalósításáért együtt kell működni. Galló György, a szolnoki Jobbik ifjusági tagozatának az elnöke szerint például vannak vitáik, és nem értenek egyet minden szakpolitikai javaslatban, de látni kell, hogy Orbán egy 19. századi urambátyám rendszert épít, lezülleszti az oktatást, az ország gazdasága pedig külső tényezőknek van kitéve a Fidesz-kormány alatt.

Kiállt az Európai Unió mellett, és azt mondta, hogy „mi, európai, demokratikus pártok azért vagyunk, hogy egy gazdag, békés, demokratikus és európai országot építsünk, és ezért le fogjuk győzni a Fideszt”.

Fotó: Szolnoki Többség / Facebook

Őt egészítette ki Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő, aki hozzátette, hogy a rabszolgatörvény szellemisége sokkal régebbi, mint a Fidesz által hozott törvény: szerinte a rendszerváltás óta nem teljesülnek az olyan emberi jogok, mint az egyenlő munkáért egyenlő bért, amik hozzátartoztak a rendszerváltás ígéreteihez. A szolnoki polgármestert is megemlítette, aki szerinte megveti és gyűlöli a nőket, de egy dolgot elfelejt: ezzel nem csupán őket bántja meg, hanem azokat a férfiakat is, akik vele ellentétben tisztelik a nőket.

A Fidesz és a rendszer Varga szerint egy szobába hozta össze mindazokat, akik korábban ezt nem tartották lehetségesnek. Azt tanácsolta, hogy menjenek el az emberek szavazni az uniós választásokra, mert az a tét, hogy Európa vezetői olyanok lesznek-e, akik a népet képviselik, vagy azok, akik csak néhány érdekcsoportét.

Egy civil aktivista, Csinger Marianna arról beszélt, hogy látnunk kell, hogy a politika mennyi tevékenységben megjelenik, hiszen politikai az is, ha valaki tüntet, sztrájkol, devizahitelesen segít, ételt oszt, vagy akár ingyenes tanfolyamokat tart. Ezeknek a tevékenységeknek kell összeérnie, az embereknek pedig kezet kell nyújtaniuk egymás felé: a fizikai dolgozónak és a szellemi munkásnak, a romáknak és a nem romáknak, a hívőknek és a nem hívőknek, és így tovább.

Fotó: Szolnoki Többség / Facebook

Mellettük a Momentumos Nemes Balázs a propagandával szemben a közösségi média erejére hívta fel a figyelmet, László Norbert, az MSZP helyi alelnöke elmondta, hogy nem neki kell elköltöznie Szolnokról, hanem a kormányt és a városvezetést kell lecserélni, Tóth Áron, az LMP megyei elnöke pedig közölte, hogy Szolnokon mindenki átlagosan két évvel kevesebb ideig él a levegő szennyezettsége miatt.

Több más felszólaló után végül az MSZP-s Korózs Lajos vázolta fel a baloldali ellenzék három teendőjét:

  • Megteremteni a baloldali egységet
  • Létrehozni az egységes ellenzéket
  • Ezen belül pedig felvázolni és létrehozni az Orbánon kívüli világot

Ezek a feltételei szerinte annak, hogy hatalomra kerülhessenek, felépítsék az új köztársaságot, és demokratikus alkotmányt hozzanak létre. A demonstráción többen is elmondták, hogy dolgoznak azon, hogy Szolnokon is közös ellenzéki lista jöjjön létre az önkormányzati választásokra, hiszen Szolnok is azok közé a települések közé tartozik, ahol többek szerint legyőzhető a Fidesz, és Szalay Ferenc polgármester. A tüntetés végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt.