Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország nem szabad, hanem részben szabad ország a Freedom House szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 24.hu szemlézte a szabadságjogi kérdésekkel foglalkozó nonprofit szervezet, a Freedom House jelentését, amelyben különböző szempontok szerint mérik a Föld országainak állapotát a szabadságjogok és a szabad nyilvánosság szempontjából.

kép: Freedom House

A jelentésben szerepel, hogy Amerika még mindig  jó helyen szerepel világszinten a demokrácia-rangsor szempontjából, de Trump hatalomra kerülése óta sokat romlott a helyzet, úgy tűnik, az elnöknek ezek a kérdések nem fontosak, ennek pedig egyértelmű nemzetközi hatása is van.

Magyarországon öt éve folyamatosan romlást rögzítettek és idén változtatták meg a minősítésünket szabadról részben szabadra. A visszaesés mértéke egyedülállón magas az EU tagállamai között, írják. Példaként hozzák a független sajtó és a civil szféra elhallgattatását, a CEU kiűzetését, illetve az év végi tüntetéseket.

Az elérhető 100 pontból 70-et tudtunk összeszedni, 195 országból a 87. helyezést értük el a Freedom-House listáján. A szomszédos országok közül csak Ukrajna és Szerbia vannak lemaradva, a többiek mind szabad minősítést kaptak.

Szíria végzett egyébként nulla ponttal az utolsó helyen. Tibet, Türkmenisztán, Eritrea, Dél-Szudán és Észak-Korea előzi. Az élen Norvégia, Svédország és Finnország állnak.

Általános következtetésként megállapították, hogy az etnikai tisztogatások miatt több országban alkalmaztak pontlevonást, mint eddig, illetve, hogy a sajtó ellen irányított szóbeli támadások száma is nőtt antidemokratikus vezetők részéről. Továbbá azt is megállapították, hogy a disszidensekkel szemben több ország lép fel erőszakosan, mint eddig.

Egyébként az országok között többeknek romlott a teljesítménye, mint akiknek javult a demokráciaindex szempontjából, 68-50 az arány.

A kormány sorosozással kommentálta a Magyarországra vonatkozó megállapításokat.

Címlapkép: Freedom House