Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem vezettek eredményre a tegnapi tárgyalások az Audinál, tovább folytatódik a sztrájk

Ez a cikk több mint 5 éves.

Továbbra sem vezetett eredményre az Audi Hungária, és az Audi győri üzemének független szakszervezete (AHFSZ) közötti bértárgyalás. A tegnapi napon éjszakába nyúlóan, négy kör tárgyalásra került sor, ennek végén azonban a szakszervezet nem látta teljesítettnek még minimumköveteléseit sem.

Beszámolójuk szerint ma ugyanazzal az ajánlattal állt elő munkáltató, mint az elmúlt napokban, ebben következő pontok szerepelnek:

  1. Az alapbér 18%-kal, de legalább 75,000 forinttal való megemelése
  2. Ennek fejében a választható béren kívüli juttatások keretének (VBK) 300,000 Ft-re való csökkentése
  3. Legalább egy szabad hétvége minden dolgozó számára, minden hónapban
  4. 15 hónapos bérmegállapodás 2019 január 1-től

A szakszervezet azt közölte a mintegy tízezer sztrájkolóval, hogy

noha az Audi vezetősége látszólag belement volna az 1-es pontban szerepeltetett fő követelésbe, rejtve megpróbálta a VBK mértékét megfelezni, és mindezt a 15 hónapos elszámolással próbálta volna elfogadhatóvá tenni.

Az AHFSZ az Audi ajánlatát továbbra is elfogadhatatlannak, a dolgozók lebecsülésének tartja. Ők viszont kétféle konstrukcióval álltak elő a bérek rendezésére vonatkozóan: az egyikben 12 hónapos elszámolással 75,000 forintos, 15 hónapossal pedig 100,000 forintos alapbéremelés, 620,000 forintos VBK-keret és egyéb juttatások (pl. jubileumi juttatás)  öt év után. Ehhez ráadásként jön még a már az Audi által is megajánlott egy szabad hétvége/ hónap.

A 4%-kos mozgóbér alapbérbe építésétől viszont az AHFSZ elállt volna, így könnyítve meg a tárgyalást.

Mindez azonban nem vezetett eredményre, az álláspontok éjfélig nem közeledtek kellő mértékben, így a Sztrájkbizottság az eredeti, január 24-i követeléshez tért vissza.

Így a szakszervezet a mai napra is sztrájkra hívta a dolgozókat, délután 2-kor a járműgyári sztrájkolók a G70 előtt gyülekeznek, 3 órakor pedig mindkét üzem AHFSZ bizottsága közös tájékoztatót is tart majd.

Címlapkép: MTI / Krizsán Csaba