Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nicolás Maduro visszautasította a nemzetközi ultimátumot új választás kiírására

Ez a cikk több mint 5 éves.

A venezuelai politikai válság tovább mélyül, miután január 23-án a törvényhozás elnöke, Juan Guaidó több ezres demonstráción jelentette be, hogy ideiglenes köztársasági elnöknek tekinti magát. A legutóbbi venezuelai elnökválasztást az ország törvényhozása illegitimnek tekinti a csalások miatt, az újabb 6 éves ciklusát éppen elkezdő Madurot „bitorlónak” kiáltotta ki az országgyűlés.

Guaidó-t még a bejelentése estéjén elismerte az ország legitim vezetőjének Donald Trump amerikai elnök, illetve az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Spanyolország is jelezte, hogy elismerik az elnökségét, ha Maduro elnök nem hajlandó tisztázni magát, illetve nyolc napon belül nem ír ki újabb választásokat.

A latin-amerikai ország évek óta kénytelen komoly gazdasági válsággal szembenézni, a hiperinfláció (ebben az évben 10 millió százalékra fog növekedni feltehetőleg), az élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint az áramkimaradások eddig mintegy 3 millió embert üldöztek el az országból.

Az európai vezetők ultimátumát „gyermekesnek” titulálta és visszautasította a venezuelai külügyminiszter, Oroszország kiállt Maduro elnöksége mellett, az orosz külügy szerint „abszurd” a felszólítás. Maduro-t támogatásáról biztosította telefonon Recep Tayyip Erdoğan török elnök is csütörtökön.

A szombati nap folyamán egy magasrangú venezuelai diplomata, a washingtoni katonai attasé bejelentette, hogy átáll Guaidó házelnök oldalára.

„Ma a venezuelai néphez, és azon belül is a nemzet fegyveres erőinél szolgáló testvéreimhez intézek felhívást. Ismerjétek el Juan Guaidó elnököt, mivel ő az egyetlen jogszerű elnök.”

– mondta közleményében.

Nicolás Maduro elnökről és módszereiről Tamás Gáspár Miklós írt nemrég véleményt a Mércén.

Forrás: The Guardian