Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botka László szerint Kósáék évszázados munkásmozgalmi jogokat söpörtek félre a rabszolgatörvénnyel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hivatalosan is elindította 2019-es, önkormányzati kampányát Szegeden Botka László szocialista polgármester. A ma megtartott, éves hagyományként jelentkező Közéleti Kávéház vendégeként évértékelőjében azonban röviden az országos ügyekre is kitért. Így például kiemelte,

nagyon büszke arra, hogy a rabszolgatörvény-bojkott ötlete Szegedről indult el, és hogy „nem múlik el olyan nap, hogy valahol ne csatlakoznának hozzá”.

Szerinte ez azt jelenti, hogy Szeged ebben az ügyben példát mutatott.

 

Ez a 2017-ben még a miniszterelnök-jelöltként induló városvezető szerint azért fontos, mert a rabszolgatörvény benyújtása és elfogadása is botrányos és elkeserítő fejlemény volt:

„Ebben a törvényben benne van a jelenlegi fideszes hatalomgyakorlásnak. Mindenféle egyeztetés nélkül”

– közölte, hozzátéve, hogy

„… korunk nagy gondolkodója, Kósa Lajos segítségével évtizedes, évszázados munkásmozgalmi jogokat söpörtek el. Egyeztetésről beszélnek, miközben tudjuk, hogy a munkavállaló kiszolgáltatott a munkáltatónak. A munkatörvénykönyvek lényege, hogy a kiszolgáltatott dolgozót védjék. Ezt szüntették meg egy tollvonással és most csodálkoznak, hatalmas a felháborodás. […] A decemberi, januári tüntetések nem a pártokról szólnak. Megmozdultak a szakszervezetek, a dolgozók is az országban.”

Éppen ezért tartotta fontosnak megjegyezni, hogy Szeged ebben az ügyben helyesen járt el, amikor megtiltották a 14 önkormányzati cégnek, amely összesen 2000 embert alkalmaz, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

Magáról a túlóratörvény-tervezetről és az azt követő országos tüntetésekről azt mondta, nagyon fontos hogy ezeket nem főleg az ellenzéki pártok szervezik, hanem a szakszervezetek és az egyre több elégedetlen polgár. Különösen örül annak, hogy a fiatalok is egyre nagyobb számban elégedetlenek.

„Rengeteg fiatal jelzi így, hogy elege van, mert ha nem változik semmi, belőlük is gazdasági kivándorló lesz.”

Kitért Botka ezen kívül még a 2018-as választásra is, ahol azt emelte, ki hogy Szegeden a baloldal országgyűlési jelöltjei kétharmados többséget kaptak, és Szabó Sándor győzni is tudott.

„A szegediek kétharmada nem szavazott a Fidesz listájára, nem akarta a Fideszt támogatni. Ezért köszönet jár.”

– mondta

Ez ellenzéki együttműködésről szólva azt hangsúlyozta ki, „örül és reménykedik” abban, hogy az ellenzék végre decembertől együttműködés mellett döntött.

„Nekem erre az első reakcióm: de jó lett volna, ha egy évvel korábban rájönnek erre! Ebben az antidemokratikus rendszerben ugyanis az ellenzék csak együttműködve tud bármit elérni. Ezért bízom benne és remélem, hogy ez a folyamat folytatódik.”

Botka azonban – azokra az eseményekre utalva, amelyek eredményeképpen végül is 2017 októberében lemondott miniszterelnök-jelölti posztjáról – azt is hozzátette, még mindig szkeptikus abban, hogy ennek van-e reális esélye.

A polgármester évértékelőjében ezenkívül szólt még Szeged szociális ellátórendszeréről, amely szerinte egy fillér állami, központi költségvetési segítséget nem kap. Viszont Botka fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ettől még az önkormányzat ne adja fel szociális feladatait. Különösen fontos ez egy olyan országban ahol Magyarország egyharmada a szegénységi küszöb alatt él.

„Nekünk 600 milliós keretünk van szegénységi támogatásra, adósságrendezése, szociális segítségre. A tavalyi évben adhattam át a 600. teljesen felújított szociális bérlakást. Pályázat útján osztottuk ki azoknak a szegedieknek akik rá vannak szorulva. Ez évben száz lakást szeretnének felújítani.”

– közölte.

A kormány azt mondja, ez a családok éve volt. botka szerintem valóban bevezették ugyan a CSOK lakástámogatási rendszert, de ez 2-3 év alatt csupán 80 ezer családnak jelentett segítséget. Szerinte mindez a fideszes logika alapján viszont csak annak segített, akinek van valamije, a többieket pedig, mivel nincsen semmijük az út szélén hagyják.

„Mi most 600 olyan szegedi családnak tudtunk 3 év alatt a piaci lakbér harmadáért-negyedéért lakhatást nyújtani. Ezzel szemben jó néhány fideszes városban a vezetők családja, rokonok jutnak főleg lakhatásról.”

– állítottaa kormány mellé a Szegedi intézkedéseket a polgármester.

Ezenkívül most környezetvédelemre, és a zöldítésre fókuszálna Szegeden. Azt szeretné elérni, hogy „Szeged legyen a legzöldebb város 2022-re.” Ehhez környezetbarát közlekedés és geotermikus energiára való átállás a prioritás. Utóbbi azért is fontos Botka szerint, mert a hagyományos távfűtést le kell cserélni a föld alatt található geotermikus kincsre, ami „Szegeden a leggazdagabb.”

Emellett a városi zöldterület, fásítás is fontos.

Megemlítette azt is, Szeged 2019-ben ünnepli várossá nyilvánításának 300-dik évfordulóját, ezzel kapcsolatban pedig, mintegy előzetes kampányüzenetként megfogalmazta:

„Szeged nem fog lemondani 300 éves szabadságáról.”

Címlapkép: Botka László, Facebook