Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volt rendőr gyilkolhatta meg márciusban a brazil emberi jogi aktivistát, Marielle Francót

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Intercept szemlézte azt a brazil rendőrségi jelentést, amiben hat tanú állítja, hogy a világhírű emberi jogi és LMBTQ-aktivsta Marielle Francót egy volt katonai rendőr gyilkolta meg tavaly márciusban Rio de Janeiro-ban.

Mint arról a Mérce is beszámolt, egy tavaly márciusi este folyamán egy fekete fiataloknak rendezett beszélgetésről tartott hazafelé autóval Franco, amikor Rio de Janeiro központjában valakik mellé húztak egy másik járművel, a hátsó ablakból kilenc lövést adtak le, majd elhajtottak. Marielle Franco és sofőrje azonnal életüket vesztették. Az autóban tartózkodó harmadik személy, Franco sajtósa kisebb sérülésekkel megúszta.

Marielle Francót sokan szerették a brazil nagyvárosban és országszerte – erről tanúskodnak a meggyilkolása utáni többezres megemlékezések és demonstrációk is. 2016-ban az önkormányzati választásokon az ötödik legtöbb szavazattal jutott be a helyi tanácsba a Szocializmus és Szabadság Párt színeiben.

A 38 éves nő politikusként és előtte aktivistaként is az emberi jogokért, legfőképpen a hátrányos helyzetű fekete nők jogaiért küzdött. Emellett hangos kritikusa volt az országban igen gyakori rendőri visszaéléseknek.

A rendőrségi jelentés alapján feltételezhető gyilkos – akinek a neve nem hangzik el a cikkben – korábban a brazil katonai rendőrségnek volt a tagja, ám onnan elbocsájtották feltételezhető maffia-kötődései miatt.

Azóta zsoldosként bérgyilkosságok elkövetéséhez köthető az Intercept szerint, az illegális szerencsejátékok szervezőitől homályos hátterű politikusokig terjed a megrendelőinek köre.

Franco halála előtt egy héttel a szövetségi kormányzat a teljes riói közbiztonságot a hadseregre bízta rá, hogy megfékezze a riói olimpia óta elszabadult erőszakhullámot. Franco meglátása szerint azonban a hadsereg csak háborúra alkalmas, a közbiztonság fenntartásához teljesen más eszközök bevetésére van szükség.

Meggyilkolása előtt nem sokkal a városi tanács ki is nevezte jelentéstévőnek, hogy ellenőrizze a rendfenntartó erők tevékenységét és vizsgálja visszaéléseiket.

Forrás: The Intercept