Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyugat-Európában is sok magyar tiltakozott tegnap a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Január 19-én ugyan Budapesten az eddigieknél jóval kisebb és kaotikus is volt a tüntetéssorozat, vidéken azonban továbbra is nagyon sok ember tiltakozott, és Nyugat-Európában is ismét összegyűltek a magyarok, hogy a rabszolgatörvény visszavonását, normális munkajogokat és jogállamot követeljenek.

Amszterdamban a magyarok vonulást is is szerveztek, mintegy tucatnyian tiltakoztak, a táblák tanúsága szerint az MTA ellehetetlenítését is számon kérték.

Fotó: Rigó ÁRon, Amszterdam

Fotó: Rigó ÁRon, Amszterdam

Berlinben is ismét tiltakozott a magyarok ellenzéki szervezete a Szabad Magyar Nagykövetség. Ezúttal a Mercedes ottani központja elé vonultak, hogy a német nagytőkén is számonkérjék a magyar rabszolgatörvényt.

A tüntetők a Spree folyó partján, az egykori berlini fal helyén lévő East Side Gallerynél, a folyó és a Mercedes-Benz Arena közötti területen gyűltek össze, körülbelül ötvenen.

Kerpel-Fronius Ádám (Momentum) többek között arról beszélt, hogy a gyűlöletbeszéd gyűlölethez és erőszakhoz vezet, emlékszünk még mindannyian Jo Cox munkáspárti politikus meggyilkolására a Brexit-népszavazás előtt, de sokkal közelibb példa Pawel Adamowicz, a gdanski polgármester meggyilkolása, aki egész életében egy nyílt és toleráns Lengyelországért küzdött. Hangsúlyozta, ami most Nagy Blankával történik, az félelmetes. Azt is mondta:

Nagyon szép azt látni, ahogy az emberek megtalálják a hangjukat, és már olyan helyeken tüntetnek, mint még talán soha: Tapolcán, Komlón, Ózdon, Jászberényben – de nagyon szép az is, ahogy a külföldön élő magyarok egymásra találnak, és megszervezik magukat.

Szrapkó Zsolt (Freie Ungarische Botschaft civil szervezet) arról beszélt, hogy reggelig sorolhatná, hogy miért kell kritizálni ezt a rendszert, és sosem gondolta volna, hogy valaha politikai aktivista lesz, de az országgyűlési választások előtt úgy érezte, tennie kell valamit, ezért csatlakozott az FUB-hoz. Azt üzente, szerveződjünk, mindenki keressen magának csoportot, amiben szívesen részt venne, rengeteg tennivaló és lehetőség van. Külön kiemelte, hogy mennyire fontos német barátoknak, ismerősöknek és politikai szerepvállalóknak is elmondani, hogy mennyire összefüggenek egymással a német cégek, a német politika és az Orbán-rendszer.

A demonstrálók táblákon megkérdezték Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét is, mi az a „vörös vonal”, amit átlépve Orbán Viktor elvesztené a támogatását?

Fotó: Kerpel-Fronius Ádám, Berlin

Fotó: Kerpel-Fronius Ádám, Berlin

Londonban január 19-én ismét összegyűlt egy tucatnyi helyi magyar, Magyarország Eaton place-en található nagykövetsége előtt, a járdára rajzoltak, és néhány transzparenst ott is hagytak.

Fotó: Gál Zsolt, London

Fotó: Gál Zsolt, London

Fotó: Gál Zsolt, London

Fotó: Gál Zsolt, London

Sokan gyűltek össze Münchenben is, ahol nemcsak a BMW bajor anyacégétől követelték, ne alkalmazza a rabszolgatörvényt, de a TV Macit is szerették volna az MTVA propagandájától megszabadítani a helyi tüntetők:

Fotó: Baraban L.

Fotó: Baraban L.

Fotó: Baraban L.

Fotó: Baraban L., München

Ugyanígy komolyabb tiltakozó csoport tüntetett tegnap a délnyugat-németországi Stuttgartban a magyar konzulátus előtt, ahol az„e-migránsok” is képviseltették magukat, Orbánt is megállítanák.

Fotó: Zöldi Tamás, Stuttgart

Fotó: Zöldi Tamás, Stuttgart

A magyar tüntetők 5 pontos követelését a konzulátusnál is otthagyták a stuttgartiak:

Fotó: Zöldi Tamás, Stuttgart

De szolidaritási akciót tartottak a magyarországi tüntetőkkel Bernben, Svájcban is:

Fotó: kiribe 75, Bern

Barcelonából is érkezett üzenet, méghozzá ez:

Kép forrása: Üzenjük Barcelonából/Facebook

Bécsből pedig komplett delegáció utazott a soproni tüntetésre, méghozzá elég egyértelmű céllal:

Kép forrása: Facebook/O1G Wien – Keleti Nyitás

Kép forrása: Facebook/O1G Wien – Keleti Nyitás

Címlapkép: Baraban L, München