Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erős vidéki tüntetések mellett teljes káosz Budapesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miközben vidéken számos nagyvárosban voltak lakosságarányosan nagy tüntetések a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen, és volt félpályás útlezárás olyan kistelepülésen is, mint például Kaba, a budapesti tüntetések teljesen értelmezhetetlenek voltak.

Pécsen, Tatabányán, Miskolcon, Szolnokon több száz, közel ezer fős tömeg tüntetett. A szakszervezetek, a pártok vidéken tehát rendes erődemonstrációt raktak össze a mai napra. Bár az ország nem állt le, de egy lépést tettek afelé, hogy ez megtörténjen. Emberemlékezet óta, de legalábbis 2010 óta (egyébként egy napon 2006-ban se volt ennyi vidéki tüntetés) biztosan nem tartottak ennyi városban tüntetést.

Csakhogy közben Budapest teljesen csődöt mondott. Az össze-vissza, keresztbe nem szervezés tipikus esete állt fent. A dühös tömeget kivetítők, mozizás és koncertek elé kényszeríteni egy vicc; a 4 helyről való vonulást úgy bejelenteni, hogy arra semmilyen szervezés nem történik (nem, Facebook-eventeket kirakni, meg magyarázó videót kirakni, az nem szervezés), eleve kudarcra volt ítélve. Az eseményeket csak az menthette volna meg, ha valami komolyabb vonulás indul, de ennek az esélyét is elvágta a rendőrség, amikor nem engedte az úttesten való vonulást.

Azt, hogy mi fog történni, nem tudjuk. Jelenleg nincs egyetlen erő sem, amely a tiltakozások élére állna, vagy programot kínálna nekik. Pedig elszántság még van a tüntetőkben, és erő is lehetne.

Február 10-én jön Orbán évértékelője, ami rég nem látott pillanat lehetne az ellenzéki szimpatizánsoknak, hogy szembenézzenek Orbán Viktorral és a NER elitjével. Majd 18-án indul a parlament tavaszi ülésszaka, amely a decemberi lezárása, a botrányos parlamenti ülés, és az ellenzék szerint törvénytelen eljárások után szimbolikus helyzet lesz.

Csakhogy a szakszervezetek se kínálnak most a sokára bekövetkező sztrájkon kívül semmi folytatást, a pártok pedig december után januárra lényegében  teljes passzivitásba vonultak. A mai tüntetés megmutatta, hogy nincs olyan szervező erő, amely értelmesen fel tudná vállalni, hogy tovább vigye a tiltakozásokat.

De február 10-ig még három hét van hátra, a kérdés az, ezalatt a három hét alatt előlépnek-e valakik, vagy elhal a decemberi tüntetéshullám.

Címlapkép: Álljon le az ország! - Miskolc / Facebook