Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A társadalom 60 százaléka visszavonatná a rabszolgatörvényt, többség támogatja a tüntetőket

Ez a cikk több mint 5 éves.

A magyar állampolgárok több mint fele támogatja a rabszolgatörvény elleni tiltakozásokat, és még többen vannak azok, akik visszavonatnák a törvényt – derül a Publicus Intézet Népszava számára készített kutatásából.

A kutatásból kiderül:

  • 17 százaléknyian (mintegy 1,4 millió ember) hajlandó tevőlegesen (sztrájk, tüntetés stb.) fellépni a rabszolgatörvény ellen;
  • további 34 százalék (2,8 millió ember) szintén egyetért a törvény eltörlésével, és szolidáris a tüntetőkkel;
  • 8 százalék egyetért ugyan a törvény visszavonásával, de a demonstrációkat, sztrájkokat nem támogatja.

Tehát 59 százalék azok aránya, akik elutasítják a rabszolgatörvényt, és 51 százaléknyian a tiltakozásokat is támogatják.

A válaszadók majdnem 60 százaléka gondolja úgy, az elégedetlen emberek a tiltakozások „főszervezői”, 20 százaléknyian a pártokat jelölik meg, 10 százalék pedig a szakszervezeteket és civil szervezetek gondolja a tüntetések mozgatórugóinak.

A demonstrációhullám kapcsán az emberek csupán kis hányada tekint konkrétan valamelyik pártra leghatékonyabb demonstrációs szereplőként (MSZP 9%, Jobbik 8%, DK 8%), az elsöprő többség (78%) azonban nem tud vagy nem akar különbséget tenni az ellenzéki politikai formációk között.

A Publicus eredményeit más felmérések is alátámasztják, a Republikon Intézet még a törvény elfogadása előtt kérdezte a lakosságot, szintén többségi elutasítást talált, igaz a Závecz későbbi kutatása azt is kimutatta, a Fidesz törzstáborában sokkal kevésbé tartják problematikusnak a törvényt, mint az ellenzékiek és a bizonytalanok körében.