Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Romániában tízezer bányász sztrájkol a botrányosan alacsony bérek miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombaton tízezer bányász lépett sztrájkba a romániai Olt megyében, ezzel lebénítva az Olténiai Energetikai Komplexumot (CEO) – írja a Háromszék független napilap.

A bányászok sztrájkja Adrian Marciuc szakszervezeti vezető szerint spontán módon tört ki négy napja, követeléseik között a negyvenöt százalékos béremelés és üdülési jegyek szerepelnek.

A sztrájk harmadik napján, tegnap ültek először tárgyalóasztalhoz a bányászok, valamint a vállalat képviselői, a munkabeszüntetés és az egyeztetés súlyát jelzi, hogy a megbeszélést Doru Vişan minisztériumi államtitkár vezette.

Jelenleg Románia energiaszükségletének közel egynegyedét az Olténiai Energetikai Komplexumhoz tartozó szénbányák és erőművek termelése fedezi.

Ennek megfelelően mind a vállalatvezetés, mind a romániai energetikai minisztérium arra buzdítja a munkásokat, mielőbb vegyék fel a munkát – a bányászok azonban hallani sem akarnak erről, míg az érintett felek nem teljesítik sztrájkköveteléseiket.

A vállalat igazgatója, Sorin Boza – aki negyven százalékos bérfejlesztési követelésről tud a lap szerint – elmondta, legfeljebb tizenkét százalékos emelést tudnak ajánlani a munkásoknak, azt is csak a termelésben dolgozóknak – ez az ajánlat a sztrájkolók szerint azonban nem elfogadható.

Boza kifejtette, a CEO jelenleg 650.000 tonna széntartalékkal rendelkezik, ez a mennyiség pedig mindössze nagyjából egy hétre elég,

vagyis amennyiben a bányászok ez idő alatt nem veszik fel a munkát, Romániában korlátozni kell az energiafelhasználást, vagy külföldről kell importálniuk.

Az olténiai bányászok bére jelenleg havi 2000-2200 lej, vagyis 138-152 ezer forint,

erre jönnek különböző juttatások. A régió az Európai Unió legszegényebbjei közé tartozik, az egy főre jutó GDP a bukarestinek alig több, mint negyede, a budapestinek valamivel több, mint harmada.

via Háromszék / Wikipedia