Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem mindenki szeretne „nemzethy” egyetemet Szegedre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi szervezetének elnöke tegnap kitűzte a Szegedi Tudományegyetem (korábban József Attila Tudományegyetem) rektori hivatalának az kapujára szegedi egyetemi hallgatók plakátját, melyen az alábbi áll:

„A Nemzethy Egyytmyködés Rendczerének helyi helytartója felé esdekelve fordulnak az egyetem hallgatói. Mély tisztelettel, tartózkodva kérjük Zakar Péter Rektorhelyettes Úrat, hogy egyetemünk nemzethy lábakra való áthelyezése, s az egyetem épületeinek nemzethy értékekkel való megtöltése során legyen figyelemmel a következőkre.

Javasoljuk a Bölcsészet Tudományi Kar Ady téri épületének megtöltését a következő nemzethy értékekkel:

– vakolat,
– kréta,
– e századi nyílászárók,
– modern hőszabályzó rendszer,
– modern teremberendezés,
– emberi használatra alkalmas mellékhelyiségek (lehetőleg szappannal, budipapírral, kéztörlővel),
– emberi használatra alkalmas személyi-felvonórendszer,
– Wifi.

Javasoljuk, a Petőfi épület lerombolását. Úgy gondoljuk, a kommunista időket idéző szocreál épület, és a nemzet piedesztáljára emelt anarchista Petőfi Sándor méltatlan egyetemünkhöz.

Javasoljuk, a magyar őstörténet revízióját gátló elemek kipurgálását az egyetem falai közül. Javasoljuk minden bibliai tengelytől eltérő szexuális orientációjú hallgató, oktató, alkalmazott azonnali sterilizálását. KERESZTET A TERMEKBE, NE VETÍTŐT. Kérvényezzük az Irodalmi Jelen Lokálra, az Archeológiai Értesítő Ripostra cserélését.

Javasoljuk a fegyveres honvédelmi felkészítő tanfolyam, mint kötelező testnevelési foglalkozás bevezetését és elfogadtatását.

Utolsó javaslatunk méltóságos úrnak, hogy a NER seggelukából kibújva a lehetőségeket, a tudományos függetlenséget, a tanszabadságot és a tudás szupremáciáját hírdető egyetemet építgessen.”

Az ügy előzménye, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, Zakar Péter – ahogy arról az Index beszámolt – „nemzetivé”, magyarán fideszes értelemben nemzetivé tenné az egyetemet.

A rektorhelyettes megnyilvánulása kapcsán, melyben a férfi-női kapcsolatokról, a nemzeti identitásról és kultúráról, valamint a „népvándorlásról” értekezett a Kereszténydemokrata Néppárt nevű fideszes szatellitszervezettől megszokott hangnemben, és melyről a Délmagyar nevű regionális kormányzati portál lelkesen beszámolt, hallgatók és oktatók tömegei adtak hangot felháborodásuknak.

A rektorhelyettes NER-barát nyilatkozatára a teljesség igénye nélkül az alábbi reakciók érkeztek

Az Oktatói Hálózat szegedi sejtje röviden vázolta a helyzetet:

Gingl Zoltán, a Műszaki Informatika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát nem tette túlzottan boldoggá felettese „zavaros és káros” nyilatkozata:

Ahogy Barát Erzsébet, az SZTE docense sem látja az egyetemi értékekkel összeegyeztethetőnek Zakar megnyilvánulását:

A Fidesz számára komoly sérelem, hogy Szeged, az ország egyik legnagyobb, egyetemi városa Botka László személyében ellenzéki polgármesterrel, valamint ellenzéki többségű közgyűléssel rendelkezik, emellett elsőként szavazta meg, hogy nem fogja alkalmazni az idén januártól hatályos rabszolgatörvényt.

Zakar rektorhelyettes álláspontjának megértéséhez fontos adalék lehet, hogy habár jelenleg az egyetem vezetésében dolgozik, korábban, 2006 és 2014 között a Fidesz-KDNP színeiben tevékenykedett képviselőként a Csongrád Megyei Közgyűlésben.

Frissítés: az Index írt róla, hogy Zakar azt állítja, nem beszélt nemzeti egyetemről, nem szeretné nemzetiesíteni az SZTE-t, ahogy ezt egy Facebook posztban is megírta.

Ezek szerint elképzelhető, hogy a Délmagyar ferdített tudósításában.

via Szeged.hu / Index