Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Merkel Athénba látogatott, sokan nem fogadták örömmel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön érkezett Athénba, ahol két napot maradt – ez volt a kancellár első látogatása Görögországban az eurózóna három évvel ezelőtt kitört válsága óta.

Görögországban nem fogadták kitörő örömmel a kancellárt, mivel sokan a trojka megszorítási csomagjának az arcaként tekintenek rá – ami nem áll messze a valóságtól, tekintve hogy a német külpolitika fontos eleme volt, hogy Görögországot meg kell rendszabályozni.

A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság alkotta trojka gyakorlatilag megpuccsolta a görög kormányt, mikor Alexisz Ciprasz és a Sziriza megszorítások helyett baloldali politikát próbált folytatni.

A görög nép a mai napig sokkal rosszabbul él, mint a válság előtt, hatalmas a munkanélküliség, sokan a mindennapi szükségleteiket sem tudják fedezni, nem tudják fizetni a lakás fenntartását, közműveket, alapvető fogyasztási cikkeket – mint például az étel.

Athénban rengetegen vonultak az utcára Merkel ellen.

A tüntetők több esetben a nácikhoz hasonlították a német kancellárt, tekintve hogy egyes nézetek szerint neki a második világháború után évtizedekkel végre sikerült felépítenie a nagynémet birodalmat gyarmatokkal, alávetett népekkel és országokkal, csak épp tankok helyett bankokat használt a cél eléréséhez.

A rendőrség a legtöbb esetben az immár idehaza is ismerős könnygáz-gumibot kombinációval próbált úrrá lenni az utcákon tapasztalható, agresszióba átcsapó feszültségen, ez azonban nem akadályozta meg a – sokszor vörös zászlóval felszerelkezett – demonstrálókat abban, hogy a kancellár látogatása alatt folyamatosan kifejezzék nemtetszésüket.

A belvárosban azonban be voltak tiltva a tüntetések, így Merkelnek nem kellett szembesülnie a náci egyenruhába öltözött, karlendítve köszönő „rajongóival”, a valaha vele mégoly ellenséges, a megszorítások ellen küzdő Ciprasz pedig meglepően kedvesen fogadta. Ahogy mondta ez a szimbolikus jelentőségű látogatás

„egy országaink közötti nehéz időszak végét jelzi.”

Ugyanakkor 2021-ben visszavonuló Merkel kancellár is tett némi diplomáciai gesztust azzal, hogy látogatása előtt elismerte,

„az elmúlt évek sok embernek nagyon nehezek voltak Görögországban.”

Szteliosz Kouloglou, a Sziriza EP-képviselője a két ország közötti viszony javulásának apropóján emlékeztetett, hogy napjainkra a világ megváltozott, és Európának minden korábbinál egységesebben kell szembenéznie az olyan kihívásokkal, mint például a „teljesen kiszámíthatatlan” Donald Trump amerikai elnök.

via Guardian / RT