Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ciprasz kormánya megingott Macedónia névváltoztatása miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Macedónia névváltoztatása miatt, amelynek értelmében az ország az Észak-Macedónia nevet veszi fel, lemondott a görög miniszterelnök, Alexisz Ciprasz védelmi minisztere, Panosz Kammenosz, ami kormányválsághoz vezethet Görögországban.

A macedón országgyűlés pénteken szavazta meg azt az alkotmánymódosítást, ami lehetővé teszi az Észak-Macedónia név hivatalos felvételét az országnak. Ez a név azonban nem elfogadható a Sziriza mellett koalícióban kormányzó, mindössze 8 képviselővel a görög parlamentben jelen lévő Független Görögöknek (ANEL). Mivel Kammenosz hat miniszterét is visszahívná a kormányból, Ciprasz miniszterelnök bizalmi szavazást indít maga ellen.

A macedón névvitáról mi is írtunk nemrég. Macedónia 1991-ben vált ki az akkori Jugoszláviából, és lett önálló Macedónia néven. Görögország elsősorban történelmi okokból ellenezte azóta a névválasztást, mivel szerintük a név a makedónok ókori államára utal, és az mint olyan, a hellén kulturális örökség része. Fontosabb ok viszont, hogy Görögországnak is van egy Makedonia nevű tartománya, és ezért területi követelésektől tartanak az országgal szemben.

Görögország annyira elszánt a kérdésben, hogy Macedónia NATO-csatlakozását vétózta 2008-ban emiatt, illetve az EU-s csatlakozás vétózására is ígéretet tett, ha Macedónia nem változtat a nevén.

Az ANEL-nek azonban a tavaly júniusban kötött görög-macedón megállapodás sem tetszett, amelynek értelmében zajlik épp a görögök északi szomszédjának névváltoztatása. A párt hivatalos álláspontja szerint ugyanis az ország nevében semmilyen formában sem szerepelhetne a „Makedonia” szó.

Forrás: MTI