Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beidézte a rendőrség az MSZP-s Komjáthi Imrét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hivatalos idézést kapott szerdán az edelényi rendőrkapitányságtól szabálysértés miatt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke. A politikus még december 17-én többedmagával a rabszolgatörvény elleni tiltakozásul lezárta a bénrévei határátkelőt Szlovákia felé. Tegnapi, az idézésről szóló Facebook bejegyzésében maga Komjáthi megjegyezte, az akció szerinte hivatalosan belefér a polgári engedetlenség tárgykörébe, azt előre, mint ilyen akció meg is hirdette.

Ehhez most annyit tett hozzá, tettének és a szervezésnek is tudatosan vállalta a következményeit, és nem tart azoktól. Ezzel szemben a rendőrkapitányság „gyülekezési joggal való visszaélés” miatt, gyanúsítottként hallgatta meg ma reggel 9 órakor.

Kép: Komjáthi Imre, Facebook

Komjáthi többedmagával december végén egy napra, december 17 délután 2 és december 18, délután 3 közé szervezte meg a határátkelő lezárását, ennek során a Szlovákia felé menő forgalmat akadályozták társaival.

Azóta több helyen, például Kazincbarcikán és Pápán is részt vett is hasonló útlezárásokban, mindezt a rabszolgatörvény visszavonásának érdekében. Tetteinek motivációit korábban úgy határozta meg:

„Henry David Thoreau ‘A polgári engedetlenség iránti kötelesség’ című műve szerint, egy magasabb rendű törvény alapján minden embernek kötelessége megtagadni az együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat.”

Komjáthi tiltakozása még december 8-án, a szakszervezetek rabszolgatörvény elleni, Kossuth téri tüntetése után indult. Ekkor sérüléseket is szenvedett, miután a hivatalos tüntetés végét követően a Kossuth tér elfoglalásásra szólította fel a tömeget, amelyből százak tartottak vele. A rendőrökkel való dulakodásban ekkor Komjáthi lába is kificamodott.