Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az izraeli belbiztonság 5 tinédzsert fogott el, akiket egy várandós palesztin nő megölésével vádolnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

2018 október 12-én egy csoport fiatalkorú kövekkel dobált meg egy palesztin rendszámmal közlekedő autót az Izrael által megszállás alatt tartott Ciszjordánia területén, melyben egy házaspár utazott. A kövek könnyebben megsebesítették a férfit, a nyolcgyermekes, várandós családanyát, Aisa Rabit pedig egy nagyobb kő megölt.

Az Izraeli Általános Belbiztonsági Szolgálat (Sin Bét) emberei az elmúlt napokban felkutatták, és letartóztatták a halálos támadás feltételezett elkövetőit, összesen öt tizenéves izraeli fiatalt, akik a főúthoz közel, Rehelim telepen élnek, illetve a Prí Háárec jesivában (zsidó vallási középiskola) tanulnak.

A gyanúsítottak kihallgatásukkor tagadták, hogy részt vettek volna a támadásban. A Sin Bét állítólagos kegyetlen bánásmódja miatt szélsőjobboldali izraeli telepesek tüntettek Jeruzsálemben szombat estétől vasárnapig.

Ciszjordániában mintegy 400.000 zsidó telepes él (a telepeket összefogó ernyőszervezet, a Jesá Tanács adatai szerint 2014-ben 382.031 fő). Izrael telepes-politikáját a világ számos országa és szövetségi rendszere elítéli, legutóbb 2016-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es számú határozata a telepes-vállalkozásokat illegálisnak minősítette, a telepekre költözőket pedig figyelmeztette, hogy a világon bárhol perbe foghatják őket cselekményeikért.

A nemrég leköszönt izraeli országgyűlés (Knesszet) 2015-ben elfogadott egy törvényt, ami alapján akár húsz évvel is lehet büntetni az autókat kővel megdobálókat.

Forrás: MTI; The Washington Post