Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kossuth téren tízezres tömeg tüntetett a rabszolgatörvény és a kormány ellen, vidéken is sokan voltak az utcán

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rövid karácsonyi szünet után folytatódtak a rabszolgatörvény elleni tüntetések országszerte. Budapest mellett tucatnyi vidéki helyszínen demonstráltak az emberek. Az eddigi legnagyobb fővárosi tüntetést szervező szakszervezetek, civilek és ellenzéki pártok január 19-re országos tüntetést jelentettek be. Az eseményeket élőben követhetitek a Mércén!

Részt veszel valamelyik vidéki tüntetésen? Küldj nekünk fotókat vagy videókat az [email protected] címre!

Címlapkép: MTI/Mónus Márton
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A Jászai Mari téren az igazoltatások után felmorzsolódott a tüntetők csoportja, de Debrecenben még tart a rabszolgatörvény elleni tüntetés. Ahogy a közvetítésben korábban már írtuk, több vidéki városban is jelentős tüntetések zajlottak, de beszámoltunk a dublini magyarok demonstrációjáról is.

A Kossuth téri tüntetésen, melyen több mint 10 ezer ember vett részt, Kordás László bejelentette: január 19-én országos tüntetéssorozatot szerveznek, az LMP pedig tárgyalásokat kezdeményez egy új, a dolgozók érdekeit is figyelembe vevő Munka törvényköny kidolgozása érdekében.

Mára zárjuk a percről percre közvetítést, köszönjük az egész napos figyelmet!

A Kossuth téri tüntetés után demonstrálók kisebb csoportja (kb. 50 ember) lezárta a Margit-híd Pest felé tartó sávját és a 4-6-s villamost, illetve autókat állítottak meg. Néhány perc után azonban megérkeztek a rohamrendőrök, akik a járdára tolták a pár tucatnyi demonstrálót és a sajtó képviselőit, majd igazoltatni kezdték őket.

Helyszíni tudósítóink szerint nem volt túl átgondolt rendőri akció, hiszen mikor megjelentek, a tüntetők levonultak már az úttestről, csak néhány sajtós maradt. Őket vette körbe a rendőrség és szorította fel a járdára, ám a rendőrök nem képeztek tökéletes kordont, így az egyik oldalon kisétálhattak az igazoltatás előtt állók.

A Veszprém megyei városban is volt ma tüntetés, a helyi ellenzékiek, az MSZP-s Mesterházy Attila és Rig Lajos, a választókerület jobbikos képviselője is a felszólalók között volt. Rig korábban Facebook-oldalán arról számolt be, a helyi, egyébként kritikus helyzetben lévő kórházi dolgozókat fenyegette a vezetés, abban az esetben, ha az ellenzéki demonstráción részt vesznek.

Rig Lajos az esemény előtt igyekezett a támogatókat megnyugtatni, azt írta,

„Úgysem mernek „mindenkit kirúgni”! Ők fognak éjszakázni, bekötni az infúziót, cserélni az ágyneműt, pelenkát? Ők állnak be a boltban a kasszába? Túlóráznak a gyártósor mellett? Dehogy! Óriási a munkaerőhiány. Többek közt ezért szavazták meg a rabszolgatörvényt.”

Több, mint 200 tüntető azonban még így is megjelent ma délután 2-kor a helyi Fidesz irodánál, igaz, ellentüntetők is várták őket.

Kép: MKKP, Tapolca

A Veszprém megyei városban is volt ma tüntetés, a helyi ellenzékiek, az MSZP-s Mesterházy Attila és Rig Lajos, a választókerület jobbikos képviselője is a felszólalók között volt. Rig korábban Facebook-oldalán arról számolt be, a helyi, egyébként kritikus helyzetben lévő kórházi dolgozókat fenyegette a vezetés, abban az esetben, ha az ellenzéki demonstráción részt vesznek.

Rig Lajos az esemény előtt igyekezett a támogatókat megnyugtatni, azt írta,

„Úgysem mernek „mindenkit kirúgni”! Ők fognak éjszakázni, bekötni az infúziót, cserélni az ágyneműt, pelenkát? Ők állnak be a boltban a kasszába? Túlóráznak a gyártósor mellett? Dehogy! Óriási a munkaerőhiány. Többek közt ezért szavazták meg a rabszolgatörvényt.”

Néhány tucat tüntető azonban még így is megjelent ma délután 2-kor a helyi Fidesz irodánál, igaz, ellentüntetők is várták őket.

Kép: MKKP, Tapolca

Kb. százan lehetnek. „Éljen a Fidesz, kenyéren és vízen” – skandálják.

De helyszíni tudósítóink szerint érkeznek is még a helyszínre. A kint maradtak „Mocskos Fidesz”-t skandálnak, de alapvetően nyugodt a hangulat a parlamentnél.

Az Általános Sztrájk Facebook-csoport minél több támogató elérhetőségét várja, hogy az Orbán-rendszer ellenállásához minél hatékonyabban tudják megszervezni az akciókat.

Mint írják:

„Mindenki, akit felháborít a rabszolgatörvény, akit felháborítanak a propaganda médiából ömlő hazugságok, összességben mindenki, akinek elege van abból, amit a Fidesz művel országunkban, álljon fel!
Az utóbbi tüntetés hullámban megmutattuk, sokan vagyunk és ami még fontosabb, egységben!

De tüntetni bár fontos, nem elégséges, ezért itt az ideje, hogy megszervezzük magunkat, add meg elérhetőségeid és mi felvesszük veled a kapcsolatot, hogy egy szervezett tömeg álljon szemben 2 hét múlva Orbán rendszerével!”

Ezen a linken lehet náluk jelentkezni!

A nagy, fővárosi tüntetésre két közelebbi kisvárosban, Tatán és Esztergomban is közös vonulást szerveztek, ők a mai, Hősök tere és Kossuth tér között zajló vonulásban is részt vettek.

Mintegy kétszáz fővel zajlott a komlói esemény is, amelyen a tegnapi pécsi tüntetés momentumos szervezője és szónoka, Nemes Balázs is részt vett, beszédet tartott:

Körülbelül ötszázan tüntettek ma Szolnokon is a rabszolgatörvény ellen, az eseményt a Szolnoki többség nevű, pártok és civilek által is támogatott helyi mozgalom szervezte meg, a zsinagóga előtt gyülekeztek:

Fotó: Szolnoki Többség, Facebook

És délután ötkor kezdődött Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi tüntetése is, amelyről élőben is közvetített:

Élő közvetítésünkkel egy időben tüntetés kezdődött Debrecenben és Békéscsabán is, előbbiről élő videóban is beszámolunk.

A tüntetésnek hivatalosan vége, a több mint tízezres tömeg körülbelül ezer főre csökkent. Ők egyelőre kitartóan kántálják, hogy „Orbán takarodj!” és hogy „Mocskos Fidesz!” A rendőrsorfal természetesen már felállt a Parlament lépcsői elé.

fótó: mérce

fotó: mérce

fotó: mérce

Az összes megszólalóval a színpadon, a szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy adják tovább a tüntetés hírét, majd hogy énekeljék el velük közösen a Himnuszt.

A Párbeszéd elnöke, és Zugló polgármestere utolsóként szólt a Kossuth téren összegyűltekhez.

Szerinte

„Egy csoda az, ami történik velünk.”

Sőt továbbmenve úgy fogalmazott: az „oszd meg és uralkodj” játékát a magyar demokratákkal többé már nem lehet eljátszani.

Majd a helyzet egyfajta plébánosaként arra kérte a tömegben lévőket, hogy fogják meg egymás kezét, majd ,amikor ezt megtették, azt, hogy kívánjanak egymásnak:

„Boldog új Magyarországot!”

Az MSZP elnöke szerint ami eddig zajlott, az csupán bemelegítés volt, mert nem akarunk ebben a rendszerben élni, ezért folytatnunk kell.

Tóth szerint megteremtettük az egységet az ellenzékben, megteremtettük az egységet az utcán ezért fontos, hogy az ellenzék az EP-választáson és az önkormányzati választásokon is „egy az egy ellen” (tehát összefogva) lépjen fel.

A Momentum alelnöke szerint a szavak már kevesek, ezért rövidre szabta beszédét.

„Legyetek hangosak és dühösek, mert jogotok van hozzá!”

A Liberálisok országgyűlési képviselője azt is hozzátette, Orbán Viktor csak ettől, a „szabadságszerető polgárok közösségétől” retteg, akik el fogják érni a jogállam és a köztársaság újbóli felépítését, ahol a rabszolgatörvény nem születhet meg.

A miniszterelnök Bősz szerint attól retteg, hogy „egy nap alatt a szavazófülkékben” megváloztatható a rendszere, és lebontható az illiberális állam is, amelynek a helyébe visszahelyezhető a jogállam.

Az LMP parlamenti képviselője szerint a munka törvénykönyvének a módosítása több mint 4 millió munkavállalót érint egészen elfogadhatatlan módon.

„Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk: nem engedjük, hogy a nemzetet rabszolgasorba taszítsák” – jelentette ki.

Elmondása szerint nem csupán a rabszolgatörvényt kell visszavonatni, de a teljes munka törvénykönyvét kell újragondolni, a munkavállalók érdekeiben módosítani. Éppen ezért január 9-re, 11 órára elhívta egyeztetésre az összes szakszervezetet és ellenzéki pártot, „hogy felkészülten be tudjuk nyújtani a munka törvénykönyvének átfogó módosítását”.

„Folytatjuk, és addig nem hagyjuk abba, amíg ügyünket sikerre nem visszük” – zárta gondolatmenetét.

Áder János azt üzente az emberekenek, hogy 2019-ben maradjanak csendben – kezdte beszédét Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője. De nem maradunk csendben – folytatja.

Orbán és Kövér új nemzeti egységet hirdetett, majd gyorsan hozzátették, hogy az ellenzék sorosista csőcselék – milyen nemzeti egységet akarnak így? – kérdezi.

Mi nem hajtunk fejet a rezsim előtt, hanem konzultálni fogunk vele, ha akarja, ha nem – mondja.

Az Orbán-kormány újabb plakátkampányra készül, jöjjön hát a nemzeti ellenállás konzultációja: festékszórókat a kézbe, írjuk át a kormány plakátjait! – szólítja fel a tömeget.

Szerinte Orbán egy közönséges lókupec, sőt, rosszabb: 30 ezüstért elad bennünket a modernkori rabszolgatartóknak.

„A mi türelmünk elfogyott, a ti időtök meg lejárt!” – üzeni a kormánynak.

fotó: mérce

A rövid beszéd után Hadházy Ákos fölmászott a színpadra Szél mellé és egészítette ki. Szerinte kitartásra, elszántságra és jó időzítésre van szükség

„Akkor amikor sztrájk van, akkor nem kell dolgozni, erre van szükség.”

Hadházy ezután az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló petíciójához kért segítséget.

A DK országgyűlési képviselője szerint a rabszolgatörvény „az első szikra volt”, amely a lángot fellobbantotta. Most azonban azt kérdezte:

„Ha Orbán Viktor meghátrál és visszavonja a rabszolgatörvényt, akkor majd csendben hazamegyünk???”

A tömeg egyhangú nemmel válaszol. Molnár szerint a küzdelem és a lázadás ma már az Orbán rendszer egésze ellen folyik, és „addig küzdünk amíg meg nem döntjük Orbán rendszerét!”

„A hatalom a népé és aki a népet elnyomja, az többé nem uralkodhat felette!”

A DK-s politikus szerint a lázadókat „nem köti Orbán Alaptörvénye.” Szerinte félre kell tenni az ellenzéki pártok „apró félreértéseit” és fel kell ismerni, hogy a teljes rendszer elleni lázadás a célravezető csak. És hozzátette, hogy a nép és a földi igazságszolgáltatás nem fog neki kegyelmezni, tehát:

„Az Úr irgalmazzon neki!”

Ábrahám Júlia, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, az LMP egykori politikusa emlékeztetett, gyermekeink és unokáink százezres számban hagyják el az országot, mert elegük van abból az országból, amit a Fidesz kínál.

„Orbán Viktor zsákutcába vezeti ezt az országot” – mondta.

Arra buzdít mindenkit, hogy jöjjön az utcára, aki megteheti, csatlakozzon a szakszervezetekhez, és álljon ki a lehető legteljesebb ellenzéki együttműködés mellett.

Benedek Márton, a Hazajöttünk Túlórázni Csoport képviseletében azt ígérte, több százezren haza fognak jönni, hogy a tudásukkal, tapasztalatukkal lebonsták ezt a gonosz rendszert. „Mi vagyunk az ország, amelynek a jelentős része sajnos külföldön kell hogy éljen” – mondja.

Az elmúlt héten 5000 ember csatlakozott a csoporthoz, a világ 35 városában szerveztek tüntetéseket, és továbbra is várják szeretettel azokat a külföldön élő magyarokat, akik le akarják bontani Orbán bűnös rendszerét.

Szerinte a civil aktivista az az ember, aki éli az életét, de azt érzi, hogy ez nem helyes, és muszáj csinálnia valamit. Munkáját nem szokták megköszönni, inkább kizárják, vagy listázzák, mint soros-ügynököt.

Ezért Juhász köszöni azoknak, akik tüntetést utcára szerveznek, vagy azokon részt vesznek. Kiemelte, hogy nem igaz, hogy fölösleges bármit csinálni, hiszen „ezt a tüntetést is egy hétköznapi srác kezdeményezte, és most itt van sokezer ember.”

„Mindenkire szükség van, hogy közös országot teremtsünk. (…) Köszönöm, hogy itt vagytok!”

Az A Város mindenkié lakhatási szegénységellenes aktivistái közösen léptek a színpadra. Udvarhelyi Tessza úgy kezdte a beszédét:

„Magyarországon zsarnokság van”

Majd Illyés Gyula „Egy mondat…” című versének modorában felsorolták, szerintük miben van zsarnokság: itt a rabszolgatörvényt, a 22 ezer forintos munkanélküli segélyben, a cigányok oktatási szegregációjában, az elhelyezés nélküli kilakoltatásokban, a kihűléses halálban.

„A zsarnokság ma még túlerőben van!”

– tette hozzá Misetics, ugyanakkor a túlerőtől szerinte sohasem szabad megijedni, 1956-ban és 1989-ben sem ijedtek meg a túlerőtől.

Hozzátette, az ellenfél túlerejének elismerése előfeltétele annak hogy képesek legyünk kivívni az egyenlőséget és a szabadságot. Udvarhelyi Tessza szerint ehhez „ellenhatalom” kell,

„amely szembe tud szállni a kormány felülről vívott osztályharcával.”

Misetics hozzátette, hogy a rasszizmus és idegengyűlölet a zsarnokság alapeleme, ezért – a Jobbikra és támogatóira utalva –azt mondta,

„aki ezzel egyetért, az akaratlanul is az Orbán-rezsimet szolgálja!”

A szónokok arról is beszéltek, a feladat egy „új köztársaság” előkészítése lenne, ami a választóké, és ami megvédi a természetet és a kultúrát a tőkétől. Olyan köztársaságot: „ahol a nemzet felelősség, nem pedig mentség a gyűlöletre és a kirekesztésre.”

„Éljen a polgári engedetlenség, éljen a sztrájk, éljen a köztársaság!”

– zárták beszédüket.

A Tanítanék Mozgalom képviseletében felszólaló tanár szerint a Fidesz intézményesített formában követ el bántalmazást, erőszakot: a rabszolgatörvény erre ébresztette rá az országot. Törley hosszan sorolja a kormány bűneit: rabszolgává tették a gyerekeinket és az őket oktatókat, az egészségügyben dolgozókat, kirekesztették a nemzetből a romákat, a másként szeretőket, a szegényeket, út szélére lökték a közmunkásokat.

„Itt az ideje megroppantani ezt a bántalmazó rezsimet” – mondja.

A rabszolgatövények elleni összehangolt fellépésre van szükség Törley szerint – ez pedig az általános sztrájk formájában valósulhat meg:

„Fájjon nekik!” – kiáltja Törley,

majd mindenkit arra hív, hogy álljunk ki egymásért, álljunk ki azokért, akiknek a leggyengébb a hangjuk.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködés Fórumának elnöke azt mondta, a szakszervezetek nagyon sokat harcolnak, de ennek csak nagyon kevés eredménye van: a közszférában közel 100 ezer ember nem kapott béremelést, hiába harcol érte a szakszervezet. A helyzet nem javul, addig tudnak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk. Ezt kell minél több emberrel megértetni, álljunk fel végre – mondja.

A helyzet ősszel súlyosan romlott, egyik csapás a másik után érte a munkavállalók nagy részét. Még a rabszolgatörvénynél is rosszabb helyzetet teremt a közszféra dolgozóira vonatkozó, a kormányzati igazgatásról szóló törvény, amely többek közt az ebédidőt is elvette a dolgozóktól.

Emellett gyakorlatilag szinte megszüntették a kafetériát, nagyon durva létszámcsökkentés történt a kormányzati intézményekben, végül pedig elfogadták a rabszolgatörvényt.

Ha ez így folytatódik, annak nagyon súlyos következményei lesznek:

az ország egy része elmegy nyugatra dolgozni, a másik része belerokkan a munkába

– jósolja Földiák.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke köszönet mondott mindenkinek, aki aktívan küzdött is azért, hogy a dolgozóknak újra visszajöjjön a becsülete. Szerinte a kormány és a tőke sarokba szorította a magyar dolgozókat és napról napra egyrre többet vesznek el tőlük.

„A kormány magunkra hagyott minket, saját népe helyett az ordas lelkű profitvadászokat választotta.”

Ezután ismertette a szakszervezetek korábban megfogalmazott 4 pontját.

Kedden személyesen fogják átadni a dolgozó nép követeléséről szóló dokumentumot. A miniszterelnöknek 5 napja lesz a felállítania a tárgyalódelegációt. És ha nincs válasz,

„akkor jöjjön, aminek jönnie kell. Az ezután következők a miniszterelnök felelőssége”

Kérte, hogy mindenki írja alá a 4 pontról szóló petíciót az aHangon.

Végül január 19-re országos demonstrációt hirdetett.

A helyszíni tudósítóink úgy számolnak, hogy 10 ezernél sokkal többen vannak a Kossuth téren, úgy tűnik, az eddigi legnagyobb rabszolgatörvény-ellenes tüntetés zajlik ezekben a percekben.

Az első szónok Szűcs Tamás történelemtanár (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Oktatási Dolgozók Szakszervezete).

Szerinte a most induló összefogás „új minőséget” adhat a kormányellenes fellépésnek. Emlékeztet, hogy a december 20-i, Sándor palota előtt kiadott jelszóra, és meg is ismételte azt:

„Álljon le az ország!”

Szűcs szerint elérkezett végre a tettek ideje, hiszen számos szakszervezeti konföderáció most egységben lép fel, és szerinte ehhez feltétlenül szükséges az általános sztrájk, és csak ez jelentené az igazi ellenállás kezdetét.

Az otthonmaradókat a „fotelekből való felállásra” és részvételre buzdította.

Felidézte, hogy a Munka Törvénykönyve 100 ponton sérült a munkavállalók kárára az új túlóratörvénnyel.

A tömeget először lábujjhegyre állította, majd a sarkára, és azt sakndálta:

„Álljunk a sarkunra!”

Szerinte csak így lehet a munkavállalókat kiszolgáltatottá tévő kormányt meghátrálásra bírni.

Körülbelül 10 ezren tüntetnek hamarosan a Parlament előtt.

A Hősök teréről indult tömeg most az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky utca sarkánál tart, de már a Kossuth térre is sokan érkeztek. Nemsokára tehát újabb tömegegyesülés lesz, a szakszervezeti, civil és politikusi beszédekre is a Kossuth téren kerül sor.

Magyarország írországi nagykövetsége előtt, a Fitzwilliam Place-en gyűltek össze a helyi magyarok, szolidaritást vállalva a mai, budapesti tüntetőkkel.

„Túlóra határok nélkül!” – tiltakozás a rabszolgatörvény ellen a magyar nagykövetség előtt Dublinban, Írországban is / Fotó: Györffy Zoltán

„Túlóra határok nélkül!” – tiltakozás a rabszolgatörvény ellen a magyar nagykövetség előtt Dublinban, Írországban is / fotó: Györffy Zoltán

Közben a Kozmosz zenekar Forradalom című dala hallható.

tehát hamarosan a Kossuth téren lesz.

Az Operától a Vörösmarty utcáig tart a tüntetők sora. A Kossuth tér a tervezett végállomás. Jelenleg zene, korábban Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa volt hallható a hangszórókból.

 

Egy Andrássy úti OTP Bank fiók bejáratán ábrázolta valaki a Csányi Sándor ex-leggazdagabb magyar és Mészáros Lőrinc újdonsült leggazdagabb magyar közötti erőviszonyok alakulását:

fotó: mérce

A Nagy Imre szobor helyén tartott megemlékezésről átvonulókkal együtt pár száz fős tömeg csatalkozik itt a nagy vonuláshoz a parlament felé, ők főleg újbaloldali, diákszakszervezetis fiatalok, és az Oktogon Közösség színpada körül eddig állók.

Közülük Lipusz Balázs, a szakszervezet egyik tagja szól az elvonulókhoz, aki azt mondja, amint a sztrájkot meghirdetik a szakszervezetek, „a diákok együtt mozdulnak majd veletek!”

Valaki óriási vászonra „Sztrájk!” feliratot is felfújt itt, így adva nyomatékot annak, szerinte mi lenne a következő lépés.

A szervezet tagjai megkérdezték, hogy honnan jött a jelzés nélküli mikrofonnal kérdező riporter, majd a válasz után elküldték a stábot azzal, hogy „Folyamatosan hazudtok.” Miután az Echo TV-sek elkullogtak, hangos „Takarodjatok!” skandálások hangzottak el.

2007-ben a mai miniszterelnök a Fidesz születésnapján még azt üzente a fiataloknak, „ne engedjék hogy a Gazprom gyarmata legyünk,” és azt kérte tőlük, álljanak ki a nyugati értékek mellett, mert „lehet, hogy az olaj keletről érkezik, de a szabadság mindig nyugatról.”

A beszéd az ellenzéki tüntetéseken elég sokszor előkerült már eddig is.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}