Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közös esküt tett az ellenzék, és mindenkit a szombati tüntetésre hív

Ez a cikk több mint 5 éves.

A fideszesek nélkül megtartott rendkívüli parlamenti ülés után tartottak az ellenzéki pártok sajtótájékoztatót. A pártok vezetői hitet tettek az elmúlt hetek tüntetéseinek 5 pontja mellett, és azt ígérték, folytatják a tiltakozásokat.

Elsőként a Párbeszéd, az MSZP és a DK képviselői megismételték azt az esküjüket, amelyet már a Parlamentben is elmondtak, majd Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kezdett beszélni. Az MSZP-s politikus arról beszélt, szombaton ő és pártja képviselői várnak mindenkit az 5 pont szellemében a Hősök terei tiltakozásra.


Ezután Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke beszélt arról, nem azért mentek be ma a Parlamentbe, mert azt gondolják minden rendben van. De a mai ülésre azért volt szükség, mert azonnali válaszokat követelnek a kormánytól, mi történt MTVA-ban, miért támadtak fegyveres biztonsági örök ellenzéki képviselőkre, hogy lehet, hogy 2,5 millió ember követelését nem hajlandó beolvasni a közmédia.

Szabó szerint továbbra is egységes az ellenzék, közösen lép fel rabszolgatörvény eltörlése érdekében és a demokráciáért, közösen lesznek ott a pártok szombaton a Hősök terén.

Hadházy Ákos, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja szerint addig ameddig nincs valós közmédia, nincs független bíróság, addig nincs esélye az ellenzéknek választást nyerni, így nem beszélhetünk magyar parlamentarizmusról. Ezért kell az ellenzéki politikusoknak közösen fellépnie.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke szimbolikusnak nevezte a mai napot. Szerinte egyrészt azért szimbolikus, mert az év végén elfogadtak egy botrányos törvényt, botrányos körülmények között, és a Fideszes képviselők azt érzik, ezzel elvégezték a dolgukat, ezért nem jöttek be a mai parlamenti ülésre. Ezt üzeni ma Keresztes szerint a kormánypárt a magyar munkavállalóknak, és ennyire érdekli őket a tiltakozási hullám, a tiltakozók véleménye. Másrészt azért szimbolikus az LMP-s politikus szerint, mert az egymástól sokban különböző ellenzéki pártok egymás mellé álltak, hogy közösen beálljanak a szakszervezetek mögé. „Nincs hova hátrálnunk” – tette hozzá Keresztes. Ebben az ügyben az előző év végén nem ért véget a küzdelem Keresztes szerint, aki azt mondta „hangos, erőteljes, és erőszakmentes tiltakozásra van szükség”.

„Ha egy ország kormánya elárulja a népét, ideje a lázadásnak ”– kezdte mondandóját Gyurcsány Ferenc. Szerinte az ellenállás védekezés, a lázadás több ennél: „az mindennel szembefordulás, amit ez a kormány képvisel”.
Gyurcsány ezután azt kívánta, hogy legyen mersze ereje és képessége az ország népének fellázadni az Orbán rendszerrel szemben

„Ha közös a végső cél, azoknak is közös lesz az útjuk, akik korábban vagy ma is egy sor ügyben vitatkoznak” – tért rá az együttműködés szükségességre a volt miniszterelnök. Szerinte ha újra jogállam lesz akkor majd kinyílnak azok a viták, amik termesztések egy demokráciában, de most a lázadás ideje van itt.

Jakab Péter jobbikos képviselő szerint a magyar történelem leggyávább kormányával állnak szemben. Gyáva találkozni saját népével az utcán, és gyáva találkozni az ellenzékkel az utcán, miközben Soros György háta mögé hátrál. „Mi nem hátrálunk se a parlamentben se az utcán” – tette hozzá Jakab. Szerinte arra van szükség, hogy a szakszervezetek álljanak a sarkukra, jöjjön az általános sztrájk. Ha a parlamentben nem hajlandóak dolgozni a fideszesek, az utcán, a gyárakban kényszerítik majd térdre a kormányt

Szél Bernadett szerint szintet lépett a ház önkénye, amikor letiltották az ellenzéki képviselők vendégeinek beléptetését. „Ez az Országház, az adófizetők pénzéből tartjuk el a házat is” – kommentálta az esetet Szél. „Látszatdemokráciából nem kérünk, semmilyen látszatból nem kérünk, én egy olyan országban akarok élni, ahol minden olyan mint amilyenek látszik.” – tette hozzá. Szeretné, ha minden állampolgár szeme kinyílna és észrevenné azt: „ez már nem köztársaság, nem demokrácia, nem jogállam.”

Fekete-Győr András először a magyar hazugsággyár képviselőit köszöntötte, az M1, az Echo TV, a Hír TV riportereit. „2018 egy narancssárga országtérképpel, és több millió kiábrándult szívvel kezdődött, és egy mindenre elszánt ellenállási mozgalommal fejeződött be” – mondta a Momentum elnöke. Szerinte a tüntetéshullám egy csapatmunka volt, parlamenti pártok, a Momentum, utcán tüntetők, civilek, és a szakszervezetek között. Szerinte az 5 pont összeköti az Audiban dolgozót, a rohamrendőrt, a civileket a Momentummal, a parlamenti pártokkal és minden magyar emberrel.

Fekete-Győr szerint az első és legfontosabb feladat a rabszolgatörvény visszavonása lesz. „Mi a vasat forrósítjuk” – mondta és mindenkit arra kért, hogy jöjjön el szombaton, január 5-én 2-kor a Hősök terére, a következő nagy tüntetésre.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd