Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Izraelben a prostitúció használatát büntető törvényt fogadtak el

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kneszet egyöntetű támogatása mellett fogadták el azt a törvényt, amely betiltja a szex vásárlását, vagyis prostituáltak használatát.

A jogszabály első megszegése 2000 sékel (kb. 150 ezer forint) pénzbüntetést von maga után, második elkövetés esetén az összeg megduplázódik, további elkövetés esetén vádat is emelhetnek az elkövető ellen, a maximálisan kiszabható bírság már több mint 5 és fél millió forintnak felel meg.

A jogszabály másfél év múlva lép életbe, ez alatt az idő alatt az államnak a prostitúcióból élő nők számára rehabilitációs intézményeket kellene létrehoznia. A törvényt előkészítő bizottság szerint erre több tízmillió sékelt kellene elkülöníteni, de a törvény szövege végül a kormányra bízta a források kérdését.

A jogszabályt a balközép Merec párt képviselője és egy ortodox konzervatív párt, a Zsidó Otthon egy képviselője nyújtotta be. Utóbbi szerint a törvény az egyik legfontosabb a ciklusban, a törvény mellett egy bibliai tézissel érvelt: az ember azért méltó a szeretetre, mert Isten a saját képére teremtette őt, ez pedig ellentmond a prostitúciónak.

Ajelet Saked igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy

„a prostitúció használata egy erkölcsi hiba, ami súlyosan bántja a nőket. A nők teste nem tárgy, amit piacra lehet dobni.”

A balközép Cionista Szövetség képviselője, Shelly Yacimovich, aki a törvény egyik fő támogatója volt, a rabszolgaság elleni küzdelemhez hasonlította a prostitúció elleni harcot.

A prostitúció tiltását kimondó törvényért másél évtizedig küzdöttek feminista szervezetek, de a helyzet sokak szerint nem kielégítő. Az i24 hírtévének nyilatkozó akivista például elmondta, hogy a törvény sikeressége érdekében eredetileg egy 200 millió sékeles költségvetést dolgoztak ki, ezt azonban végül a felére csökkentették. A megfelelő szociális ellátórendszer felállítása és forrásokkal ellátása nélkül nem lehet sikeresen alkalmazni a prostitúció felszámolására törekvő „svéd modellt”: a prostituált nőknek lakhatási, munkaerőpiaci, pszichológiai segítségre van szüksége, hogy ki tudjanak kerülni a prostitúcióból.

Svédországban 1991 óta büntetik a prostitúció használatát. Ez a megközelítés abból indul ki, hogy a prostitúció a nők elnyomásának egy szélsőséges formája, és társadalmilag elfogadhatatlan. Svédországot azóta több ország követte a prostitúció használatának tiltásában, Franciaországban 2016 van érvényben a svédhez hasonló törvény.

A „svéd modellről” itt olvashatsz bővebben.

Az i24 adásában egy transzjogi aktivista is megszólalt, aki szerint a törvénynek az lesz a következménye, hogy a munkareőpiacon hátrányos helyzetű embereket egy további megélhetési lehetőségtől fosztanak meg.

Az izraeli jóléti minisztérium szerint az országban körülbelül 14.000-en kényszerülnek prostitúcióra, köztük 3.000 gyerek.

(Haaretz)