Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az idei szilveszter is rengeteg kutyát űzött el otthonról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy minden év, úgy 2018 is egy fontos figyelmeztetéssel ért véget: vigyázzunk a háziállatainkra, mert a sok tűzijáték és petárdázás miatt fokozott veszélynek vannak kitéve. És egy másik figyelmeztetés: ha lehet, inkább ne petárdázzunk, és a tűzijátékkal is óvatosan bánjunk, nem csak azért, mert veszélyes, de azért se, mert megriasztja az állatokat, akik ijedtségükben elmenekülnek, és elveszhetnek, vagy – ami még rosszabb – kiszaladhatnak az úttestre és elcsaphatja őket az autó.

És – ahogy minden évben – 2019 is azzal indult, hogy rengeteg háziállat szökött el otthonról.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet ötödik éve igyekszik koordinálni az elveszett kutyák és cicák megtalálását, adatbázisuk szerint idén 18 megyében, közel 200 önkéntes segíti a munkát. És van is mit csinálniuk bőven:

idén már most több mint 120 elveszett/talált kutya és rengeteg macska várja, hogy hazakerülhessen.

Az adatbázisuk a kutyákról ide kattintva, a macskákról pedig itt található, illetve összeállítottak egy 5+1 pontos listát is arról, mi a teendő, ha elkóborolt állatot találunk szilveszter után.

Érdemes egyébként más, a közelünkben található állatmenhelyeken is érdeklődni az elveszett háziállatok után.

És nem csak a házi kedvenceket viseli meg a szilveszteri időszak, tavaly volt olyan jeladót viselő madár, ami megriadva több mint 100 kilométert repült, de az állatok is elkóborolhatnak akár több 10 kilométerre is telelőhelyüktől. Épp ezért Magyarországon elsőként Tatán 2018-tól a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére önkormányzati rendelet tiltja a tűzijátékozást november elseje és február 28. között, hogy az itt áttelelő vízimadarak –  tízezer pihenő vadlúd – ne riadjanak meg.

Megsérült egy 11 éves kislány egy helytelenül használt tűzijátéktól kedd hajnalban. A kislány mellett egy ismeretlen ember által működésbe hozott tűzijáték robbant fel, a gyermeket súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel vitték kórházba.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a szilveszteri tűzijátékok miatt 25 esetben keletkezett tűz. Az év utolsó napján 53 tűzesethez és 62 műszaki mentést igénylő balesethez riasztották a tűzoltókat. Több nagyobb tűzeset is volt, amelyek nincsenek összefüggésben a tűzijátékokkal, lángra kapott például egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméter alapterületű, csirketartásra használt épület hétfő éjjel Vasszécsenyben, az épület megsemmisült, a benne lévő húszezer naposcsibe elpusztult. (MTI)