Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezres tüntetést tartottak a tisztázatlan körülmények között elhunyt fiúért Boszniában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több ezren gyűltek össze vasárnap este Banja Lukában, hogy felemeljék a hangjukat azért a 21 éves fiúért, aki nem tisztázott körülmények között halt meg márciusban. A rendőrség hivatalos jelentése szerint David Dragisevics öngyilkosságot követett el, az apja ugyanakkor úgy gondolja, hogy a gyilkosságot rendőrök követték el, vagy legalábbis eltusolják és falaznak az ügyben. A fiú édesapja a gyermeke halálát követően minden nap kiment a város főterére, és felemelt ököllel azt kiáltotta, hogy „Igazságot Davidnak!”.

Az Igazságot Davidnak mozgalomhoz időközben több ezren csatlakoztak, és demonstrációkat is tartottak. A vasárnapi tüntetésre azonban kiszélesedtek a követelések: már nem csupán az ügy tisztázását követelték az utcára vonult emberek, hanem számon kérték a növekvő korrupciót, a rossz gazdasági helyzetet, és a belügyminiszter, Dragan Lukac lemondását is követelték.

Milorad Dodik, a boszniai államelnökség szerb tagja szerint nem tudják teljesíteni a tüntetők követeléseit, mert semmi sem bizonyítja, hogy a rendőrségnek köze lett volna a gyilkossághoz. Ismertetett továbbá egy nálunk is jól csengő magyarázatot, miszerint az ellenzék megvezette és eszközkénk használja a tiltakozókat.

Helyi kormánypárti politikusok azt is sérelmezték, hogy a vasárnapi tüntetés miatt elmaradt az egyik boszniai énekes koncertje, ezzel szerintük a tiltakozók meggátolták a szórakozni vágyó lakosságot abban, hogy meghallgassa az énekest. A tüntetők válaszul azt üzenték: a szilveszter estére bejelentett koncertek megtartását is meg fogják akadályozni.

(MTI, Guardian)