Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbiktól a DK-ig közösen állt ki a szegedi ellenzék Nagy Imre emlékének megtiprása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Civilek, a szegedi MSZP, LMP, DK, Momentum és Jobbik vezetői emlékeztek meg a mártír miniszterelnökről vasárnap Szegeden, egy nappal azután, hogy Budapesten elszállították Nagy Imre szobrát a Kossuth térről. A pártok az emlékezés és a tiltakozás mellett minden szegedit invitáltak a január 3-ai, szegedi ellenzéki tüntetésre.

„Azért jöttünk most össze, hogy megmutassuk, itt, Szegeden, senkinek nem jutna eszébe elvitetni Nagy Imre szobrát. Szegednek nem teher az, hogy a Rákóczi téren áll a szobor” – jelentette ki Tóth Sándor, az MSZP szegedi elnöke a szeged.hu tudósítása szerint.

Az MSZP szegedi vezetője saját történetét is elmesélte:

Szegedi oktatók egy csoportja egy különbusszal fölutazott, és együtt hallgattunk egy fiatal, őszinte szónokot, aki nemzeti függetlenségről, jogállamiságról beszélt. Eltelt huszonkilenc év, és ez a szónok kidobatta Budapest egyik emblematikus helyszínéről Nagy Imre szobrát, és azzal együtt Nagy Imre politikai örökségét is. Ezt látva sajnos azt mondhatjuk, mi ott a Hősök terén, és sok millióan a tévékészülékek és a rádiók előtt egy történelmi jelentőségű átverésnek voltunk tanúi.

„Most az a legfontosabb, hogy a XX. század vitáit végre végleg lezárjuk, és a XXI. századra koncentráljunk, hogy megértsük a magyar nép hívó szavát. Nagy Imre is olyan politikus volt, aki megértette a nép hívó szavát, és a saját elnyomó rendszere ellen állt a nép mellé ” – ezt már a szegedi Jobbik vezetője, Tóth Péter mondta, majd hozzátette:

Mindent megteszünk azért, hogy elkergessük ezt az elnyomó despota hatalmat, amelyet a Fidesz megtestesít, ezért is tüntetünk január 3-án

Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei szervezetének tagja arról beszélt, 2019-ben jönnek az EP-, majd az önkormányzati választások. Szerinte meg lehet mutatni, valóban létezik az a többség, amely az ellenzéki összefogás mögött van.

A DK-t képviselő Molnár Zoltán a szeged.hu tudósítása szerint arról beszélt, nem szabad hagyni Nagy Imre szellemiségét elsöpörni. Nagy Imre és szellemisége egész Magyarország, a szabadság jelképe. Január 3-án Szeged újra megmutathatja, hogy nem hagyja magát.

Végül az ellenzéki pártok vezetői gyertyagyújtással rótták le a tiszteletüket Nagy Imre előtt. A Szeged Tv tudósítása szerint a képviselők közös együttműködésben gazdag, boldog új évet kívántak a szegedieknek.

Január 3-án, 17 órakor Szegeden, a Dugonics téren tartanak tüntetést közösen az ellenzéki pártok és civilek a rabszolgatörvény ellen.

Címlapkép: Mérce