Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem tudok megszólalni” – így reagált Nagy Imre unokája a miniszterelnök szobrának elvitelére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, reggel a Kossuth tér melletti Vértanúk teréről eltávolították a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szobrát. Az eltávolításra azért van szükség, mert a kormány az 1944 előtti állapotot akarja visszaállítani a Kossuth téren.

Bár korábban volt róla szó, hogy a szobrot a Jászai Mari téren állítják majd fel újra, ez a 444 információ szerint még koránt sem biztos, hivatalosan még nincs új helye a szobornak, most fél év tatarozás vár rá, azután fog kiderülni, hol állítják fel, ha felállítják újra.

A szobor eltávolítását elítélte a Nagy Imre társaság is:

A Nagy Imre Társaság közössége erélyesen tiltakozik névadónk szobrának méltó helyéről, a Vértanúk teréről történő eltávolítása ellen.

A magunk részéről az utolsó percig reménykedtünk, hogy korábbi tiltakozásaink meghallgatásra találnak, és az elfogult ítélkezés helyett a józan ész fog felülkerekedni.

Ez az éj leple alatt lebonyolított akció nemcsak Nagy Imre, hanem az 1956-os Forradalom többi mártírjának emlékét, még élő résztvevőinek, a vértanúk és hősök családtagjainak érzékenységét is sérti. Érthetetlen számunkra, miért tartották szükségesnek a Kossuth térről és környékéről valamennyi 56-os emlékhely eltávolítását, hiszen forradalmunkat minden számottevő politikai erő rendszerváltásunk előképének tekinti.

Nagy Imre unokája egy Facebook-posztban azt írta, megszólalni se tud a döbbenettől.

Az ellenzéki pártok sorban adták ki közleményeiket. Az MSZP szerint „Nagy Imre szobrának elvitelével ismét nyilvánvalóvá tette a Fidesz, hogy mit gondol az 56-os eseményekről. Ismét bebizonyította azt, hogy nem a forradalom demokratikus tartalmát, hanem az annak hátterében húzódó horthysta restaurációs kísérletet tartja követendő példának.”

„Ahogy az 50-es években az embereket, a hatalom az éj leple alatt vitette el a mártír miniszterelnök szobrát”- írta közleményében a DK, amely az MSZP-vel és a Nagy Imre Társasággal együtt tüntetést szervez 17 órára a Vértanúk terére.

Karácsony Gergely pedig egy Facebook-bejegyzésben írta le, hogy szerinte a kormány nem méltó Nagy Imre emlékéhez.