Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkástanácsok nem tartják elegendőnek a bérfejlesztési ajánlatokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Palkovics Imrét, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökét az M1 állami televízió csütörtök reggeli, Aktuális című műsorában szólaltatták meg a jövő évi, munkaadók által ajánlott bérfejlesztésekkel kapcsolatban.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a 2019-es ajánlatok jelentősen elmaradnak a munkaerőpiaci igényektől – tehát attól a szinttől, melyet a munkásság elfogadhatónak tartana, így hosszan tartó béremelési folyamatra számít.

Palkovics kifejtette, az átlagosan öt százalék körüli béremelési ajánlat legalább dupláját tartanák elfogadhatónak, azonban elégedett azzal kapcsolatban, hogy úgy látja, országszerte csökkennek a jövedelmi különbségek.

Ugyanakkor elmondta azt is, a munkaerőhiány minden ágazatot elért – ezt a jelenséget akarja megoldani a kormány a rabszolgatörvénnyel, amivel kapcsolatban Palkovics elmondta, kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat az egyéni megállapodás lehetősége.

A munkavállalói érdekképviseletek nem tartják elfogadhatónak, hogy a túlórákról az ő megkerülésükkel, egyéni tárgyalások útján is megállapodhat a munkáltató a munkással, mivel így jóval nehezebb az extrém kizsákmányolás ellen védekezni.

A munkás-munkáltató hierarchikus viszony, melyben a munkáltató – a tőke – érdekérvényesítési képessége jóval erősebb, mint a neki kiszolgáltatott, munkaerejét termelőeszközök híján áruba bocsátani kénytelen munkásé.

Így a kormány narratívája, miszerint csak a munkás beleegyezésével lehet túlórákat elrendelni, mindössze elméletben állja meg a helyét – a gyakorlatban a munkás megélhetése biztosítása végett kénytelen aláírni a szerződést amit a cég kínál, ahogy azt egyes helyeken már most, a rabszolgatörvény hatályba lépése előtt elkezdték előkészíteni.

via MTI
Címlapkép: MOSZ / Facebook