Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy csapat civil ételt, ruhát és legfőképpen törődést oszt hajléktalan embereknek csütörtökön

Ez a cikk több mint 5 éves.

Immáron nyolcadik éve szervezik meg a ‘Morzsapartit’ civilek, hogy együtt segítsenek – akár az ünnepek után megmaradt étellel – a hajléktalan embereknek. De ez nem csak egy sima ételosztás, annál sokkal többről van szó:

„Már 8. éve gyűlünk össze civilek, s adunk szeretetet, gondoskodást, azoknak, akiknek semmi nem jut az amúgy nem létező fa alá. Adjunk hitet, hogy van gondoskodó képessége a társadalomnak.”

– olvasható a Facebook-esemény leírásában.

„8 évvel ezelőtt jött a gondolat, hogy dugig tömjük magunkat, miközben egy széles rétegnek semmi nem jut, legfőképpen a gondoskodó szeretetből nem”

– ezt már Szalai Krisztina színész-, írónő, a Morzsaparti kitalálója mesélte a Mércének.

A Morzsaparti célja, hogy az emberek ne csak „letudják” az adakozást, hanem legyen valódi civil összefogás, beszélgessenek az emberek a rászorulókkal, ismerjék meg őket, halljanak róluk legalább pár szóban.

Úgy tűnik, működik a dolog: az évek alatt összeállt egy körülbelül húsz fős civil társaság, amely minden évben lelkesen készül az eseményre.

„Voltak öreg bácsikák, akik női vékony kabátban fagyoskodtak, s a Morzsapartin lettek felöltöztetve. A hajléktalanok számára már az felemelő érzés, gyakran sírnak is, hogy embernek tekintjük őket.”

– emlékezett vissza Krisztina.

De nemcsak hajléktalan emberek látogatnak el a Morzsapartira egy kis ételért, ruháért, törődésért:

„Már évek óta szegény családok is érkeznek, sok kisgyermekkel. Gyakran, ha ott elmondták, miben szűkölködnek, összekapcsolódtak emberek az ő segítségükre, később támogatták őket.”

–  mondta.

Krisztina mindig amiatt aggódik, vajon eljut-e elég segítő szándékú emberhez a Morzsaparti híre, illetve most, a hajléktalantörvény életbe lépése után az is kérdés, eljut-e elég hajléktalan emberhez.

A Morzsaparti híre ugyanis minden évben szájról szájra terjed, ezért fontos, hogy ne csak a segítőkhöz, de a hajléktalan és rászoruló emberekhez, családokhoz is eljusson,

így akár az is óriási segítség, ha járókelőként mesélünk az eseményről az utcán élőknek, rászorulóknak.

Az esemény leírása szerint már egy anyaotthonnak is gyűjtenek meleg gyermek, illetve női ruhákat, valaki pedig már bevállalta, hogy megsüt 100 darab palacsintát. Az idei Morzsaparti december 27-én 16 órakor kezdődik a Blaha Lujza téri szökőkútnál.

Címlapkép: Illusztráció, Buda Környéki Televízió, Facebook