Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Január másodikán tüntetéssel köszöntik a miniszterelnököt a Várban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Január másodikára V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi önkormányzati képviselője és a Budavári Önkormányzat környezetvédelmi tanácsnoka „Üdvözlet, Elnök úr!” címmel tüntetést szervez a várba, a karmelita kolostorhoz a miniszterelnöki hivatal odaköltözése okán.

Tavaly látott napvilágot a terv, miszerint Orbán Viktor hivatalát a várba költöztetnék, a karmelita kolostor épületébe. A projektet kezdettől fogva éles kritikák érték, tekintve hogy

drága, a védett épület jelentős átalakításon esik keresztül – erkélyt építenek rá – valamint rossz üzenete van annak, ha a miniszterelnök a Parlamenttel átellenben, a Várban székel.

V. Naszályi Márta, a demonstráció szervezője a Mérce kérdésére a tüntetéssel kapcsolatban elmondta, figyelemfelkeltő demonstrációnak szánják a rendezvényt hogy tudassák,

„itt bizony nem várjuk szívesen [mi] budaváriak a miniszterelnököt, merthogy ez problémát jelent, és egyébként a demokrácia szempontjából ez az üzenet számunkra elfogadhatatlan, mert egy miniszterelnöknek nem kell a Várban lakni. A Várban királyok szoktak lakni, illetve ebben a várban konkrétan soha nem is lakott király, csak egy kormányzó ugye, mint tudjuk.”

A Párbeszéd politikusa felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény címét a szervezők szándéka szerint ironikusan kell értelmezni, habár az „Üdvözlet, Elnök úr!” cím ellenzéki párt politikusától ezt eleve sejtetni engedi.

V. Naszályi elmondta, véleményük szerint

„nincs helye a miniszterelnökségnek a Várban, ez egy felesleges kivagyiság, ez egy presztízsberuházás rettenetesen sok pénzért, és nem szolgálja sem a itt élők érdekét, sem a miniszterelnökség érdekét, hisz a Vár logisztikailag egy nagyon rossz helyen van (…) és arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy bődületesen sok pénz ment el erre az építkezésre teljesen feleslegesen (…) – másra kellett volna költeni ezt a pénzt.”

A politikus elmondta, hogy habár a saját politikusi Facebook profiljáról hozta létre az eseményt, azt a Párbeszéd tagjaként és képviseletében teszi, emellett egyelőre nem vesznek részt mások a szervezésben. Azonban külön kihangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek tüntetéseihez hasonlóan

cél, hogy minél több szervezet részt vegyen benne, és minden szervezet, párt, civil csoportosulás csatlakozását várják.