Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bűnügyi felügyeletet kapott, mert füstgyertyát dobott a Sándor-palotára

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy 4 hónap bűnügyi felügyeletre ítélték azt a 28 éves férfit, aki pénteken füstbombával dobta meg a Sándor-palota épületét.

A férfit, miután a rendőrség elfogta, őrizetbe vették és a letartóztatását is kezdeményezték, mindezt azért, mert az épületen égési nyomot és piros festéket hagyott maga után a rádobott pirotechnikai eszköz. Az ügyészség túlzásnak tartotta volna a férfi letartóztatását, így bár azt elvetették, nyomkövető alkalmazását kérték az érintettel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság végül ezt sem látta indokoltnak, így 4 hónapnyi bűnügyi felügyeletet szabott ki a férfira, aki ez idő alatt alatt a tüntetéseken sem vehet részt.

A férfival szemben egy másik büntetőeljárás is folyik, mert egy korábbi tüntetés során is garázda magatartást tanúsított a Főügyészség szerint. A döntés egyelőre nem jogerős, az ügyészség fellebbezett.

A férfi ügyvédje a Mércének elmondta, hogy a rendőrség által kezdeményezett előzetes letartóztatást túlzásnak tartotta, azonban a bíróság végül még az ügyészség indítványaihoz képest is enyhébb ítéletet hozott. A férfi így most nyomkövető viselése nélkül van házi őrizetben, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy négy hónapig nem jelenhet meg a tüntetéseken és egyéb közéleti, politikai eseményeken, ez mellett pedig hetente jelentkeznie kell a rendőrségnél. Az ügyészség most azért fellebbezett, hogy nyomkövetőt is kelljen viselnie a férfinak.

A rendőrség több személy ellen is eljárást folytat a tüntetések kezdete óta. Több száz főt igazoltattak a demonstrációk alatt és azokat követően, közülük sok személy ellen szabálysértési eljárást indítottak, de voltak hírek durva rendőrségi túlkapásokról is, több embert pedig hivatalos személy elleni erőszakkal is vádolnak.

(444)

Címlapkép: Markoszov Szergej, Mérce