Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emberséges lakhatást követeltek az ötödik kolozsvári lakásmeneten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ötödik alkalommal tartottak lakásmenetet Kolozsváron: ezúttal hóesésben gyűltek össze az emberek és hívták fel a figyelmet a kibontakozó lakhatási válságra és annak társadalmi, gazdasági vonatkozásaira.

Fotó: Căși sociale ACUM / Social housing NOW

A lakásmenetet a Szociális lakásokat MOST, a Kolozsvári Albérlők Egyesülete, a Lakhatási Bloc, a Karjala utcai romák közösségi egyesület, az Ⓐ-casă közösségi tér és a szem szerkesztősége támogatta.

A tüntetés egyik hangsúlyos eleme volt, hogy felhívják a figyelmet a lakáspolitikában és a lakhatási válságban megjelenő rasszizmusra és szegénygyűlöletre, ezért a menet részeként megemlékeztek arról, hogy 2010 decemberében a Karjala/Coasteu utcából tömegesen kilakoltattak 350 romát.

Fotó: a szem

A szervezők szerint nem avatkozik be a lakáspiacba kellő mértékben a kormányzat és a városvezetés, ez pedig káros társadalmi folyamatokat indít el. A megoldás egy széles körű közlakásprogram elindítása lehetne.

„A kolozsvári lakásállomány mindössze 1,3% van önkormányzati/állami tulajdonban. Évente körülbelül 400 kérelmet nyújtanak be egy szociális lakáshoz való hozzáférés reményében. A városháza alig néhány kérelmet hagyj jóvá, többnyire azokat a lakásokat osztja újra, amelyekből korábban kilakoltattak már valakiket. A kolozsvári albérletárak elszabadultak. Az önkormányzat a helyi albérletpiacra való be nem avatkozása egyre inkább hozzájárul az albérlők elszegényedéséhez. Az egyetemisták által tapasztalt bentlakáshiány arra kényszeríti a diákokat, hogy a drágább kinnlakásokba költözzenek” – írták a tüntetés előtt megfogalmazott közleményükben.


Hozzátették, hogy ennek további következménye az, hogy a városvezetés és az emberek helyett a tőke határozza meg a viszonyokat, amely jól érzi magát a városban, szemben az emberekkel.

„Kolozsvár több negyedét az ingatlanberuházók profitbányái lepték el. A régi házak, udvarok, lakástömbök eltűnnek a városból régi lakóikkal együtt. Miközben egy maréknyi ingatlanspekuláns tőkét halmoz, a legtöbbünk számára egyre nehezebb méltányos éltet folytatni ebben a városban.”

A tüntetésen a következőket követelték:

Lakásokat az emberek, és ne a profit számára! A közlakásprogram megoldás a lakhatási válságra! Jogokat a bérlőknek! Egyetemi várost, kollégiumokkal! A város mindenkié, a lakhatás alapjog és nem kiváltság!

(Transindex és Căși sociale ACUM)