Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak egy dologról felejtenek el beszámolni a kormánylapok a tüntetések kapcsán

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tapasztalunk némi visszafogottságot a kormánypárti sajtó részéről az elmúlt napok eseményeinek tudósításával kapcsolatban.

Természetesen jelentek meg hírek a várost feldúló, őrjöngő tömegről, volt sorosozás, gyurcsányozás, szánkósiratás és a keresztényi értékek féltése, képgalériákkal és videókkal. Egy dolog viszont a cikkek túlnyomó többségéből (fájóan) hiányzik:

hogy miért, mi ellen tiltakoznak az emberek.

Egyébként tényleg nehéz lehetett úgy megírni a híreket, hogy ezt az amúgy elég lényegesnek tűnő kérdést homályban hagyják (ha csak azt vesszük, hogy egy hír megírásakor a ki, mikor, mit csinál pontokra legalább illik figyelni), mégis sikerült valahogy megoldani.

A Ripost címlapján ma reggel például mindössze egy, a témába vágó hír van, az is tegnapi, és  viszonylagos visszafogottsággal csak azt foglalja össze, hogy „a rend­őrökre tá­madó őri­zetbe vett el­len­zé­kiek java el­ítélt bű­nöző”. És minek mentek oda? Hát azt nem tudjuk meg…

A Lokál ennél azért bőbeszédűbb, a címlapjuk tetején rögvest két hír is akad, az egyik egy Fidesz közlemény „a Budapest utcáin randalírozó agresszív és erőszakos vandálokról”, a másik Mohácsi Márk történetét énekli meg, felidézve, hogy másfél éve még a CEU-tüntetésen volt látható „az akkor még ellenzéki propagandatévéként üzemelő Hír TV riportere mögött”.

A cikk slusszpoénja egyébként az, hogy a végére oda van biggyesztve:

„Ne dőljünk be a liberális média hazugságaink!”

Kis kattintgatással találhatunk még néhány cikket a témában, például Hollik István tegnapi nyilatkozatát, ilyen veretes mondatokkal: „Az ‘agresszív politikai aktivisták’ azonban nem tisztelik sem a karácsony ünnepét, sem a törvényeket, és nem tisztelnek más, törvénykövető állampolgárokat sem”, és van egy hosszabb beszámoló is, Íme, a legbrutálisabb képek a Budapesten őrjöngő vandálok pusztításáról címmel. Ebben már körvonalazódnak bizonyos célok, amelyeket a tüntetők el akartak érni. Mutatom:

„A rendbontók célja között az is szerepelt, hogy az ország karácsonyfáját is megrongálják, ugyanis a karácsonyfát tartó acélsodronyok egyikét kilazították, amivel gyakorlatilag életveszélyes helyzet is ki tudott volna alakulni, ha a fa eldől. ”

A 888.hu még ennél is fifikásabb, van például hosszú elemzésük arról, miért nem lesz Budapestből Majdan, amelyben ugyan sem a rabszolgatörvényről, se a független igazságszolgáltatás kivéreztetéséről nincs szó, de azért okot sikerült találni a tüntetésekre:

„Az már most megállapítható, hogy az ellenzék most mindent egy lapra tett fel, erőszakkal akarják megdönteni a kormányt!”

Írnak amúgy többek közt ők is a „Soros-csürhe vandalizmusáról”, meg Tordai Bencéről, aki „a Soros-féle forgatókönyv alapján le akarja bénítani az egész országot pár száz emberrel polgári ellenállás címszó alatt”, de hogy MIÉRT, az sajnos nem derül ki.

Az Origo tisztes mennyiségű cikket szentel az eseményeknek, a kötelező közlemények (Hollik, Fidesz, rendőrség összegzése az előállítottakról, stb.) mellett találtak vicces mémet a „Szánkós forradalomról”, csináltak videót az eltakart arcú randalírozókról és részegekről és persze megénekelték Mohácsi Márk történetét is. De hogy mire ez a nagy felhajtás? Passz.

Utoljára hagytam a körképből a Magyar Időket, és nem véletlenül! Ugyanis a lap ugyan hozza a kötelező köröket, viszont Kereszténygyalázás és pusztítás a tüntetésen című cikk bevezetőjében szerepel „az eredeti szándék szerint a túlóratörvény ellen tüntetők” félmondat, a cikk első bekezdése pedig mutatóba azért felvillantja, hogy miről is van szó:

„Az állítólag a túlóratörvény miatt szerda este kirobbant utcai zavargásokon a konkrét szakmai kérdésekről szó sem esik, annál több viszont a vandalizmus és a kereszténygyalázás. ”

Így kezdődik, a többit szerintem nem nehéz kitalálni (igen, Gyurcsány, Soros, bevándorlásellenes, keresztényellenes, vandalizmus, stb.), mégis különös volt a többi laphoz képesti bőbeszédűség a tüntetés kiváltó okával kapcsolatban.

Egyébként, ha már itt tartunk: a Mérce az elmúlt napok tüntetéseiről percről percre tudósított, ahogy a rabszolgatörvényről is írtunk, nem is keveset. Ma is így teszünk majd, azt már korábban összeszedtük, az ország hány pontján lesznek tüntetések (és az országhatáron túliakat is), délután-este pedig élőben is közvetítjük az eseményeket, és összefoglalóval is jelentkezünk majd.

De ha félretesszük a viccet, abba azért érdemes belegondolni: mindazok, akik a kormánypropagandából tájékozódnak, vajon mennyit tudnak arról, milyen súlyosan avatkozik bele a munkavállalók életébe a kormány egyetlen tollvonással? És persze nevethetünk kínunkban azon, hogy a Lokál aggódva figyelmezteti olvasóit, ne dőljenek be a liberális média hazugságainak – de ettől még a szemünk láttára zajlik a sajtó felszámolása és a szakma megcsúfolása.

Ami végső soron mégiscsak az olvasók, a társadalom számára a legkárosabb.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton