Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Paks-ügyi miniszter szerint a rabszolgatörvény ellen tüntetők egy napot sem dolgoztak

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Ami az elmúlt napok tüntetés- és felfordulássorozatát illeti, azt mondhatom, hogy én nem munkásokat látok a Parlament előtt, vagy az utcákon, hanem fiatalokat, akik szerintem egy napot se dolgoztak eddig” – nyilatkozta Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a Paks-Pressnek.

A miniszter a rabszolgatörvény elleni, egy hete tartó tüntetéssorozat kapcsán osztotta meg tüntetésszociológiai nézeteit, amelyek bizonyára alapos empirikus kutatásokra támaszkodnak…

Sülinek a túlórákkal kapcsolatban is voltak meglátásai: szerinte van olyan, hogy a dolgozókat egyenesen le kell állítani, hogy ne vállaljanak túlmunkát. A politikus, aki a paksi atomerőműben is töltött be vezető pozíciót azt nyilatkozta:

„az atomerőműben többször előfordult olyan eset, amikor a kollégákat éppen arról kellett lebeszélni, hogy további túlórákat vállaljanak. Mindenkinek vannak céljai, amit csak több pénzzel lehet megvalósítani. Az atomerőműben kifizetik a túlórákat, és nem három év múlva, és az erőműben nagyon is jól fizet a túlóravállalás.”

Persze a Munka Törvénykönyvének mostani módosítása épp azt teszi lehetővé, hogy a túlórákért egyáltalán ne kelljen bérpótlékot fizetni, és a rugalmas munkaidőkeretben dolgozók esetében csak egy három évente kell elszámolni az új törvény szerint a túlórákkal, úgyhogy Süli paksi példája pont nem illik a jelenlegi helyzetre.

Ahogy persze annak sincs sok értelme, hogy ne munkások lennének az utcán a rabszolgatörvény ellen tiltakozva. Még ha az elmúlt három nap fővárosi tüntetésein valóban sok (de korántsem csak) fiatal és hallgató is részt vett, kifejezve szolidaritását a dolgozókkal, nehéz lenne azt állítani, hogy a múlt szombati tízezres szakszervezeti tüntetés, vagy az egész héten országszerte megtartott félpályás útlezárásokat (Veszprém, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Szolnok) ne a munkások szervezték volna.

A kormányzati nyilatkozatok és propagandamédiák folyamatosan próbálják azt sulykolni, hogy a dolgozók valójában örülnek annak, hogy több túlórát rendelhet el a munkaadójuk, csakhogy per pillanat ezt semmilyen kézzel fogható bizonyíték nem támasztja alá. Az ellenkezőjére annál inkább találunk bizonyítékot – a Republikon felmérése szerint még a kormánypárti szavazók kétharmada is elutasítja a jogszabályt.

A tüntetések sorozata egyébként vasárnap is folytatódik, a Magyar Szakszervezeti Szövetség már tegnap jelezte, hogy csatlakozik a demonstrációhoz, úgyhogy Süli János megnyugodhat: az újabb tüntetésen szintén bőven lesznek munkások.

(via hvg)

Címlapkép: MTI / Soós Lajos