Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb hajléktalan embert állítottak elő Budapesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár a hajléktalanok vegzálása leállt egy időre, miután több bíróság is alkotmányellenesnek találta a szabálysértési törvényt, és az Alkotmánybírósághoz fordult normakontroll vizsgálatért, kedden újabb hajléktalan embert állítottak elő életvitelszerű közterületi tartózkodásért Budapesten.

A Szociális Fórum alapítója, Simó Endre nemrég azt mondta a Mércének, „olyan jogi helyzet állt elő, amelyben a belügy leállította az intézkedéseket. Pillanatnyilag a törvényt nem hajtják végre, csak szélsőséges esetben, amikor valakinek az élete van veszélyben”.

Ennek fényében kissé ellentmondásos, hogy

miután a hajléktalan férfit Budapest IX. kerületéből a Gyorskocsi utcába szállították, és őrizetbe vették, az éjszakát végül nem kellett a fogdában töltenie, mert annyira rosszul lett, hogy inkább útjára engedték este a szakadó esőben…

A rossz egészségügyi állapotban lévő férfi ügyét természetesen ezzel nem függesztették fel, innentől rendes eljárásban folytatódik – derül ki a férfi jogi védelmét vállaló Utcajogász Facebook-posztjából.

Idén szeptembertől november közepéig 13-an vesztették életüket kihűlés miatt, nyolcan saját, fűtetlen otthonukban és öt hajléktalan ember. Számuk azóta valószínűleg növekedett, pontos számokat azonban nem tudhatunk.

A törvény értelmében a hajléktalan embereket a rendőrségnek három alkalommal kell felszólítania a szabálysértési tényállás – azaz az életvitelszerűen utcán tartózkodás – beszüntetésére, majd ezt követően mint elkövetőt köteles előállítani – november 25-ig kilenc ember ellen indult eljárás ez ügyben.

Ha látod, hogy valakit hajléktalansága miatt előállítanak a rendőrök, hívjd az Utajogászt a 06 70 227 4147-es ügyvédi ügyeleti számon!