Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezres tömeg és térfoglalás képekben – Ezek voltak a szombati tüntetés legfontosabb pillanatai

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mintegy tízezres szombati túlóratörvény elleni tüntetés  valószínűleg a néhány száz demonstráló Kossuth téri betöréséről marad emlékezetes, ám ezen kívül is szép számmal akadtak felidézésére méltó pillanatai a megmozdulásnak. Íme képes-videós összefoglalónk az áprilisi „Mi vagyunk többség!”-demonstrációk óta a legnagyobb tömeget mozgósító tiltakozásról.

Így nézett ki a délelőtt 10 órára hirdetett gyülekező a Duna-parton, a Jászai Mari térnél:

 

Hamar előkerült néhány klasszikus transzparens is…

 

 

…és a munkásokkal szolidaritást vállaló diákok is megmutatták magukat.

 

A tömeg 11 órára duzzadt igazán nagyra, ekkor indult meg a menet a Nagykörúton az Alkotmány utca felé, persze nem akármilyen ritmusra történt mindez:

 

 

Fotó: MTI/Szigetvary Zsolt

A menetben József Attilától a Mikuláson át egy Simicska-szimpatizánsig sokan képviseltették magukat:

 

A munkásokat kísérő szervezetről nem is beszélve:

 

 

Az Alkotmány utcai színpad szakszervezeti vezetőktől volt hangos, ki élőszóban, ki felvételről emelte fel hangját a túlóratörvény ellen:

 

 

Mindeközben a Parlamentben Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke beszédet mondott a lengyel állam függetlensége visszaszerzésének centenáriuma alkalmából tartott ünnepségen – miatta zárták le a Kossuth teret:

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Miután mind a lengyel politikus látogatása, mind az Alkotmány utcai beszédek véget értek, az következett, amire talán többen számítottak, de kevesen reméltek: bár a szervezők – kötelességüknek eleget téve – hazaküldték a rendezvény végén a tüntetőket, Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke színpadra lépett, és arra szólította fel az elégedetlen tömeget, hogy foglalják el a rendőrség által még mindig elzárt Kossuth teret.

A tömeg megindult a térre, hamar lökdösődés kezdődött, majd nem sokkal később a rendőrsorfal visszahúzódott az Országház kapujához (ebben feltehetően az is közrejátszott, hogy Marek Kuchcinski látogatása időközben véget ért).

Fotó: Prosinger Lívia

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Úgy tudjuk, a dulakodás közepette többen könnyebben megsérültek, köztük egy rendőr, valamint az a tér elfoglalását megindító Komjáthi Imre is.

A „térfoglalók” körülbelül másfél óráig voltak bent a Parlament előtt, itt többször felzúgtak a „Mocskos Fidesz” és a „Viktátor” rigmusok:

15 óra magasságában aztán már jelentős volt az elszivárgás a térről, néhányan még ott maradtak megtekinti az Országház tövében felállított betlehemet, amelyet szintén komoly rendőri őrizet védett:

 

Fotók: Mérce, Prosinger Lívia, Markoszov Szergej, MTI

 

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt