Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kósa Lajos kapott hideget-meleget a túlóratörvény elleni debreceni tüntetésen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár a rabszolgatörvény elleni tüntetések szombati eseményei közül nyilvánvalóan a Kossuth téri rendőrsorfalon átjutó budapesti tüntetők tettek számot a legnagyobb érdeklődésre, kisebb demonstrációt tartottak Debrecenben is. A hideg és az esős idő rányomta bélyegét a tiltakozó akcióra: a cívisváros Ady parkjában néhány tucatnyi tüntető jelent meg, hogy kifejezze elégedetlenségét a várhatóan szerdán parlamenti végszavazásra bocsátandó tervezet ellen.

A tüntetés egyik  szervezője, Rutz Tamás, a Mi vagyunk Debrecen! csoport helyi vezetője az esemény kezdetén arról beszélt, hogy Debrecen számára tulajdonképpen még inkább „aktuális” a rabszolgatörvény kérdése, hiszen az a Kósa Lajos az indítvány egyik benyújtója, aki 16 évig volt a város polgármestere.

Kósa Lajos soha nem volt szalagmunkás, soha nem húzta az igát az irodában egy multinál – folytatta a fideszes képviselő számonkérését Murguly Mátyás, az LMP helyi képviselője. „Közröhej az, hogy olyan emberek hoznak ilyen döntéseket, akik a marketingeseik által írt szövegeket sem tudják felolvasni” – mondta a politikus. Arra, hogy a kormány nem a dolgozók érdekeit képviseli, Murguly példaként hozta fel, hogy az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló nyilatkozatra is nemmel szavazott a minap.

A következő felszólaló előtt újra Rutz Tamás mondott néhány mondatot:

„Debrecenből egy kérést lehet még megfogalmazni amellett, hogy ne szavazzák meg ezt a törvényt: >>Kedves Kósa Lajos, menjen el az édesanyjának kimutyizott sertéstelepre, dolgozzon 30 napból 29-et, és próbáljon eltartani belőle egy családot!<<”

A momentumos Mándi László tágabb kontextusba helyezte a rabszolgatörvény kérdését, és arról beszélt, hogy a kormány újabb és újabb bőrt akar lehúzni az emberekről, és a társadalmat olyan arculcsapások érik sorozatban, mint a CEU elüldözése, az MTA megtámadása, és ebbe sorba illeszthető a dolgozók kizsigerelése is.

Azt is kifejtette, hogy szerinte ma Magyarországon ha valaki túlórázik, két okból teszi: az egyik az, hogy félti az állását; a másik, hogy azért szeretne több pénzt hazavinni, mert amit egyébként keres, „az nem elég megélhetéshez, de túl sok ahhoz, hogy éhen haljon”.

A tüntetés végén Rutz Tamás reflektált a tüntetésen résztvevők alacsony számára is.

„Hallottunk persze sok olyan véleményt, hogy persze, most kijöttünk, itt állunk fél órát, aztán hazamegyünk. Az lehet, hogy most hazamegyünk, de ha elfogadják a törvényt, januárban újra visszajövünk, lemegyünk a Fidesz-irodához, követeléseket fogunk átadni, és nem telefonokkal fogunk világítani!”

– mondta.

A demonstráció teljes hosszában visszanézhető itt:

 

 

Címlapkép: Mérce