Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem Párizst csináltok, hanem idiótát magatokból!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MSZP-Párbeszéd politikusai sárga mellényt húztak egy fotó erejéig, hogy egy sajtótájékoztatón bejelentsék, ők mindent meg fognak tenni a rabszolgatörvény ellen. Ebben a képben sikerült mindent összesűríteniük arról, mi a gond az ellenzéki politizálással.

A Népszava tudósítása szerint:

„A rabszolgatörvény parlamenti vitájának megismétlését követelik, és a tüntetések mellett egy népszavazás lehetősége is felmerült az MSZP és a Párbeszéd sajtótájékoztatóján….Részt vesznek a szombati tüntetésen és támogatják a szakszervezeteket. Ha a törvényt elfogadja a parlament, előbb a házszabályt sértő vita miatt – mikor az ellenzéki képviselőktől sorra vonták meg a szót – Áder János köztársasági elnökhöz fognak fordulni. Aztán pedig az Alkotmánybíróság közbelépését kérik majd a szocialisták, reményeik szerint a többi ellenzéki párttal együttműködve….a két párt politikusai sárga mellényben vonulnak majd.”

Sikerült tehát az értelmetlen politikai cselekvések sorát egy értelmetlen szimbolikus akcióval megfejelni. Ez így nem politizálás, hanem divatbemutató!

Ennek így nincs kontextusa, nincs hatása, nincs következménye, valójában ez meg sem történik, és én nem is írok róla.

A francia tiltakozás, ahonnan a sárga mellényt mint szimbólumot nyúlták Tóth Bertalanék, leginkább egy elitellenes tiltakozás, egy alulról jövő tiltakozás, ami az egész politikai rendszer ellen szól.

Ez a tiltakozás nem annyiból áll, hogy jól fésült politikusok felhúzzák a sárga mellényt, és fogózkodnak, hanem arról, hogy az emberek az utcára mennek és minden eszközt bevetve vívják meg küzdelmüket a dízel üzemanyag árának emelése, a megélhetés drágulása és az egész politikai rendszer ellen.

Minden eszközt bevetve, de nem úgy mint Karácsonyék. Az nem minden eszköz, hogy Áderhez fordulunk, meg lehet, hogy egyszer talán népszavazást kezdeményezünk, aminek semmi értelme nem lesz.

A minden eszköz az lenne, ha szombaton a sárga mellényesek odamennének mondjuk a Fidesz-székházhoz és körbebarikádoznák, vagy elmennének Orbán Viktor házához, és szemtől-szembe kérnének magyarázatot a miniszterelnöktől. Aztán 11-én a szavazás napján a tömeg köbevenné a parlamentet és nem engedné be a képviselőket, a rendőrsorfalra nem szomorúan néznének, hanem félreállítanák az útból. Ha tényleg vérrel és erővel akadályoznák meg ezt a törvényt.

Nem Áder Jánoshoz való kesergéssel.

De ha már képviselőkről van szó, a tiltakozás nem az, ha csúnya felszólalásokat mondanak. Vigyenek be 200 dolgozót a Parlamentbe, és foglalják el az üléstermet a szavazás előtt. Üljenek be a fideszes képviselők helyére.

De hát persze valójában még ez is csak egy random tüntetés lenne. A sárga mellényes mozgalom például egy mozgalom. Amely először utakat zárt le, aztán még többet, majd Párizsba mentek és elfoglalták a tereket, ahol a rendőrségnek erőszakkal kellett beavatkoznia.

Valahol pedig itt van a lényeg, hogy olyan politikai erőről beszélünk, amely heteken keresztül tud vinni egy ügyet, képes fokozni az ellenállást, nem hal el, szervezett, képes más csatlakozókat is bevonni, a végén pedig a folyamatos erőforrásgyűjtés, és használás eredményeképpen nyerni.

Érezzük a párizsi sárga mellény, és a budapesti politikusi kukás mellény között a különbséget?

Az ellenzék, úgy tűnik nem érti. Az MSZP-Párbeszéd nem tudja felismerni, hogy ha mindenfajta politikai képesség és egy gyufaszál elejtése nélkül veszik fel a sárga mellényt, akkor valójában csak politikusi kukás mellényt öltenek fel. Hogy ezt ma ki kell érdemelni, hogy az veheti ezt fel, aki megérti azt, ami Franciaországban történik, hogy ezt felvenni mindenfajta cselekvés nélkül csak nevetséges és idióta szimbólum politizálás, nem valódi politizálás. Hogy ez pontosan az, mint amikor valaki azt gondolja, ha bemegy az ATV-be, azzal már el is van végezve a politikai munka.

De ne legyünk igazságtalanok. Ha Ujhelyi István, Karácsony Gergely és Tóth Bertalan együtt építik majd a barikádokat szombaton, ha nem mennek haza a tüntetés után mint akik jól végezték dolguk, hanem tovább izzítják a tömeget, akkor bocsánatot fogok tőlük kérni.

Ettől függetlenül pedig ott kell lenni szombaton minél több embernek, a dress kód pedig lényegtelen. Nem a sárga mellények száma, hanem az emberek száma határozza majd meg a tüntetés sikerét. Remélem jó sokan leszünk szombaton 10 órakor a Jászai téren!