Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CEU beperelheti a magyar államot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Amennyiben a magyar Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság kedvező döntést hoz a CEU ügyében, akkor a CEU kártérítési pert indíthat a magyar állammal szemben, az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt – mondta Enyedi Zsolt a CEU rektorhelyettese a Népszavának. Enyedi szerint szinte biztos, hogy a CEU-nak adnak igazat ezek a jogi intézmények.

Enyedi azt is elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a CEU amerikai diplomát adó képzései visszatérnek még Magyarországra, de ez nem csak attól függ, hogy a jogi eljárások számukra kedvezően végződnek-e. Mint mondta, az egyetem kuratóriuma garanciákat akar majd egy ilyen lépésnél, hogy a CEU jogbiztonságban és szabadon működhessen Magyarországon. Enyedi szerint ezek a garanciák a mostani rendszerben nem lesznek meg.

A CEU kedden jelentette be, hogy amerikai akkreditációjú, amerikai diplomát adó képzéseiket a lehetetlen helyzet miatt átköltöztetik Bécsbe. A rektorhelyettes most arról is beszélt, szerinte a költözésnek az az oka, hogy hiába felel meg a CEU a Fidesz által hozott új jogszabályoknak is, a magyar kormány több mint egy éve nem hajlandó aláírni a CEU maradásáról szóló papírt.

A mai Népszavában megjelent cikk szerint egyébként a CEU üldözéséről többen is próbálták a Fideszen belül lebeszélni Orbán Viktort, köztük Áder János és Kövér László is (bár ők a diplomáciai bonyodalmak miatt aggódtak), de a miniszterelnök hajthatatlan volt.

Címlapkép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Markoszov Szergej / Mérce)