Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betört a szélsőjobboldal a spanyol politikába az andalúz választásokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az szélsőjobboldali Vox 10 százalék fölött szerzett az andalúz regionális választásokon, ezzel a párt az első regionális parlamentbe került be Spanyolországban. Andalúziában az országosan kormányzó PSOE elvesztette a vezető szerepét, a jobboldali Néppártnak, a Ciudadadosnak és a Voxnak együtt 59 helye és ezzel többsége lett a 109 fős andalúz parlamentben.

A menekült-, bevándorló-,  illetve abortuszellenes Vox 4 éve 0,45 százalékot kapott az andalúz választásokon, ezúttal ennek több, mint húszszorosát szerezte. A korábban marginális szélsőjobboldali párt az elmúlt hónapokban kapott erőre, és 1975, Franco halála óta ők lettek az első szélsőjobboldali párt, amely helyett tudott szerezni egy regionális parlamentben Spanyolországban.

„Most van a pillanat, amikor hangosan és világosan kijelenthetjük, hogy itt vagyunk, hogy megjöttünk” – mondta a Guardian tudósítása szerint a Vox politikusa, Francisco Serrano a párt szimpatizánsainak, akik válaszul azt skandálták: „Spanyolország! Spanyolország! Spanyolország!”

A választáson a szociáldemokrata PSOE győzött, de történetének legrosszabb andalúz eredményével. Andalúziát 36 éve irányítják a szocialisták, de most elveszíthetik a régiót.

Ez a választás volt az első megmérettetés azóta, hogy a PSOE átvette a kormányzást, ezért sokan a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez tesztjének is tekintették a megmérettetést, amely nem sikerült fényesen.

2019-ben önkormányzati, regionális és európai parlamenti választásokat is tartanak, és könnyen lehet, hogy még előrehozott választások is jöhetnek Spanyolországban.

Kérdés, a szocialisták hogy jönnek ki ezekből a megmérettetésekből, a közvélemény-kutatásokban mért növekedésüket át tudják-e váltani valódi szavazatokra, illetve kérdés az is, hogy a szélsőjobboldali Vox Andalúzián kívül is tud-e sikereket elérni.

Címlapkép: Vox/Facebook