Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megrótta a bíróság az Index újságíróját a migránsozó svéd nő ügye miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megrovásban részesítette a II. és III. kerületi ügyészség vádjai alapján a bíróság Dezső András indexes újságírót, tette közzé a hvg.hu. A büntetést Dezső azért kapta, mert korábban cikkben tárta fel a kormánypropagandában a „muszlimok elől menekülő svéd nőként” bemutatott, Budapestre költöző Natalie Contessa af Sandeberg büntetett előéletét, így kétségbe vonva a nő M1-en tett állításait Svédországból való távozása okairól.

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, a nyomozóhatóság előtt pedig Dezső vallomásában már elmondta, hogy nyilvánosan, bárki által hozzáférhető svéd bűnügyi adatbázis használva jött rá a Natalie Contessa előéletével kapcsolatos tényekre.

A svéd adatok szerint otthonában a nőt többször elítélték zaklatás, rágalmazás és támadás miatt is (ekkor szomszédját öntötte le), és többször előfordult, hogy hamis szakmai hátteret talált ki magának, pszichológusnak és hivatalos személynek is hamisan adta ki magát hazájában.

A Dezső által feltárt körülmények legalábbis megkérdőjelezték tehát af Sandeberg állításainak hitelességét.

Az ügyészség vádiratában mégis „személyes adattal visszaélést” emlegetett Dezső Andrással kapcsolatban, és egy egy év próbára bocsátást javasolt büntetésként. A bíróság ezt tárgyalás nélkül, az iratok alapján a legenyhébb, megrovásos büntetésre változtatta.

Dezső a hvg.hu-nak elmondta, ügyvédjével a mostani gyors ítélet helyett rendes tárgyalást kérnek majd az ügyben.