Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadették pokoli állapotokat tapasztaltak a tranzitzónában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szél Bernadett, az LMP volt képviselője, jelenleg független országgyűlési képviselő és kollégája, a szintén független Szabó Szabolcs miután korábban meglátogatták a röszkeit, ezúttal a tompai a tranzitzóna nevű családi börtönjellegű intézményben jártak a szerb-magyar határon, élményeikről facebookos videóban számoltak be. Szabó elmondása alapján

„a tranzitzóna nagyon jól mintázza, mutatja mennyire embertelen Orbánnak a rendszere, a NER,”

hozzátéve

„amilyen brutálisan és embertelenül bánnak a tranzitzónában lévő menekültekkel, pont ugyanolyan brutálisan és embertelenül bánnak Magyarországon a hajléktalanokkal, a szolgálati járadékosokkal meg a rokkantnyugdíjasokkal, a szegényekkel, a cigányokkal és mindenkivel aki nem hajlandó a NER szolgálatába állni.”

Elmondja továbbá, hogy az emberek akiket a tranzitzónába zárva tartanak hónapok óta, nagyon veszélyes úton jutottak el idáig, rengeteg szenvedés és nélkülözés árán – miközben rengeteg embert vertek meg mire ideértek. Majd itt teljes bizonytalanságban, kilátástalan helyzetben várják az eljárásuk eredményét. A politikus szerint

ez az embertelenség megengedhetetlen, a XXI. századi Magyarországon nem lehet embereket ilyen körülmények között fogvatartani.

A politikusok mindent meg fognak tenni ennek a tarthatatlan szituációnak a felszámolásáért.

Szél információi szerint 45 vagy 54 gyerek van a tranzitzónában, ahol

egy kosárlabdapálya-méretű, területen van összezárva számítása szerint nagyjából negyven gyermek, akik így készülnek a Mikulás-ünnepségre.

A családosok blokkjában vannak gyerekek akik több, mint fél éve vannak a börtönjellegű intézményben, és

van olyan gyerek, aki Szerbiában született, így rögtön a tranzitzóna lett az első lakhelye.

A politikus szerint – ahogy valószínűleg minden jóérzésű ember szerint – ez nem csupán igazságtalan, de rettentően embertelen is.

„Fizikai szabadságukban korlátozva vannak (…) és lehet mondani hogy van játszótér, de ezek a gyerekek csak szögesdrótokat látnak.”

Van a tranzitban olyan autista gyerek, aki családjával immár öt és fél hónapja van a tranzitzónába zárva, ahol nem kapja meg a szükséges segítséget, ahogy ott vannak azon emberek is, akik nem fognak menedékjogot kapni Magyarországon – ők egy külön lezárt területen vannak.

Az ebben a részben élő felnőttek, miközben arra várnak hogy deportálják őket Magyarországról és visszaküldjék őket származási országukba, továbbra sem kapnak enni, számukra egy szupermarketben vásárolnak be a segítők abból a pénzből amit maguk a fogvatartott menekültek adnak.

Két szervezet mehet be karitatív munkát végezni, a politikus szerint tarthatatlan állapot hogy nekik kell bevásárolniuk a menekültek számára.

„Ezek az emberek nagyon súlyos dolgokon vannak túl. Ott volt egy asszony, akiről elmesélte a férje hogy rendőri túlkapásoknak az áldozata lett, most is pszichiátriai kezelésre szorul – őt brutálisan megverték Bulgáriában.”

Szerbiáról is borzalmas dolgokat meséltek a menedékkérők, és annak ellenére hogy állítólag dél felé nyitott a tranzitzóna, a menekültek szerint szelektálják azokat is akik egyáltalán a zónába beléphetnek – a szelektálás alapjairól azonban a zónában dolgozók nem tudtak információkat adni.

A menekültek szerint a Stop Soros hatálybalépése óta a zónából senki sem kapott Magyarországon menedékjogot,

átlagban pedig heti egy ember kerül be Szerbiából a tranzitba.

Szabó elmondta, nem az ott dolgozó emberekkel, hanem a rendszerrel van bajuk, amely ilyen munkakörülmények közé kényszeríti a rendvédelmi dolgozókat. Szél szerint egy emberre több mint két fegyveres őr jut a tranzitzónában, miközben Magyarországon vannak helyek ahol több rendőrre van szükség, mint Tompán, a teljesen békés és ártalmatlan emberek között.

A két politikus törvényjavaslatot nyújt be, hogy a gyerekek kijöhessenek a tranzitzónából, mivel az ott tapasztalható állapotok tarthatatlanok és embertelenek.

Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor