Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindult a Balra át! új baloldali blog

Ez a cikk több mint 5 éves.

2018. november 26-án, egy kellemetlenül nyálkás, esős hétfőn elindult a Balra át! című friss, ropogós baloldali blog. Beköszönőjük elején a következő szavakkal pozicionálják magukat a mindannyiunkat körülvevő világban:

„Elindultunk. Politikai blogot írunk, ami újat mutat. Blogot, ami vállalja az értékeit: baloldaliak vagyunk, demokraták vagyunk és hiszünk az egyenlőségben és a szolidaritásban. Egy olyan rendszerben tesszük ezt, mely nem vallja ezeket az értékeket és ezért vállaltan a fennálló politikai és gazdasági rendszer kritikusai vagyunk.”

A blog szerkesztői állításuk szerint a kilencvenkilenc százalékhoz szeretnének szólni, tehát mindazokhoz, akik ennek a rendszernek a kárvallottjai, a kizsákmányoltak tömegeihez, hogy ezzel újabb baloldali hangot képviseljenek a körülöttünk tomboló globális tőkés diktatúrában.

Ígéretük szerint a rendszert fogják megmutatni, hazai és globális viszonyokat, az egyenlőtlenségeket és azok okait, valamint a gazdasági, technológiai és környezeti változásokat, melyek gyökeresen fogják megváltoztatni minden földlakó életét az elkövetkezendő években.

Címlapjukon jelenleg a köszöntő mellett található egy fordítás az amerikai szocialista Jacobin magazinból, mely a szociáldemokrácia és a demokratikus szocializmus közötti különbséget mutatja be, egy másik meg azt hogy milyen is a demokratikus szocialista fiatalok szocializmusa – hogy aztán elolvashassuk Slavoj Žižek eszmefuttatását arról, miért nem elég radikális a mozgalom, és miért kell mégis támogatni.

Van azonban hazai téma is, a keresztény Európa dogmájáról a centrum-periféria egyenlőtlenség kontextusában, vagy az „alkotmányellenesség garanciáiról”, de nemzetközi kontextusba helyezi, valamint rendszerszinten elemzi a MeToo magyarországi eredményességét és értelmezését is.

Hogy miért csinálják?

„Beláttuk, hogy a magyar baloldalnak teljes megújulásra van szüksége, amihez elengedhetetlen, hogy megjelenjenek új, haladó, baloldali hangok a magyar nyilvánosságban.

A Balra át! egy ilyen hang lesz.”

Ha valaki komolyabban érdeklődik az oldal és közössége iránt, személyesen is találkozhat velük december 1-én az Aurórában.

via Balra át!