Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pintérék nem mutatják meg a korrupciós jelentést, mert nincs előírva, hogy mikor kell közzétenni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Idén májusban járta be a sajtót, hogy a magyar kormány nem engedi nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amelyet az Európa Tanács korrupcióellenes testülete (GRECO) készített az országról.

„[…] a GRECO eljárási szabályai nem tartalmaznak a jelentés közzétételének időpontjára vonatkozó konkrét rendelkezéseket.”

Ez már Pintér Sándor múlt héten, november 15-én kelt válasza Jávor Benedek részére, aki azért fordult a belügyminiszterhez, hogy a GRECO Magyarországra vonatkozó korrupciós jelentésének nyilvánosságra hozatalát kérje. A Párbeszéd európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán osztotta meg Pintér tömör, lakonikus válaszlevelét:

Arra kérdésre tehát, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a jelentést, a Belügyminisztérium azt válaszolta, hogy azért nem, mert nincs előírva, hogy ezt mikor kell megtenni.

Így a GRECO korrupciós jelentését továbbra is homály fedi, ezzel pedig – mint arra Jávor Bendek, illetve több sajtóorgánum is rámutatott – a GRECO alatt működő mintegy félszáz ország közül Fehéroroszország mellett Magyarország az egyetlen, amely megtiltotta a róla készült értékelés publikálását.

Mint arról Jávor egy korábbi posztjában írt, nem maradt észrevételen az ET-ben, hogy Magyarország „odaült a szégyenpadra” Fehéroroszország mellé. Szeptemberben az ET Parlamenti Közgyűlésének lett tagja, Boriss Cilevičs azzal kérdésel fordult az ET-hez, vajon Magyarország miért nem teszi lehetővé a róla szóló antikorrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalát és mit kíván a Tanács tenni, hogy rávegye Magyarországot erre. Az ET Miniszteri Bizottsága akkor válaszában határozottan javasolja Magyarországnak a jelentés publikálását.

Legutóbbi bejegyzésében a Párbeszéd képviselője azt írja, Pintér válasza immár a „direkt trollkodás” kategóriájába esik. Hozzáteszi, ha a belügyminiszter a saját intézményét egy „Monty Python-szkeccs stábjaként” működteti, akkor ő kész annak is tekinteni őket.

„Nekem az is jó, ha az EP választási kampányban hozzák nyilvánosságra”

– írta viszontválaszban Jávor a miniszternek.

A GRECO működése során a tagállamok szakértőiből kialakított értékelő csoportok – többek között – országlátogatások nyomán alakítják ki álláspontjukat a vizsgált ország korrupcióellenes intézkedéseiről. A GRECO plenáris ülése megvitatja, majd dönt az elkészült jelentésről, amely ajánlásokat is tartalmazhat a vizsgált tagállam jogalkotásának és gyakorlatának fejlesztése érdekében. A tagállam a megadott határidő szerint jelentést tesz az ajánlásokkal kapcsolatos intézkedéseiről (ún. compliance report). Az ajánlás végrehajtását a GRECO elfogadja, illetve, ha a végrehajtás nem megfelelő, részben vagy egészben elutasítja. (Forrás: Transparency International)

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán