Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiborczé a Budapest Monopoly legértékesebb mezője

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tiborcz István nem kíván kimaradni az ingatlanbiznisz áldásaiból, egyre nagyobb mértékben vásárolja be magát a belvárosi luxusingatlanok piacára: a választások után a Dorottya és a Hajós utcában vásárolt 13 lakást a minisztetrelnök vejének egyik cége. Tiborcz nagy mértékű hitelt kap a Gránit és a Takarék Banktól, és ahol kell, az állam is besegít.

Az Átlátszó írta meg, hogy a választások utáni hetekben jelentősen bővült Orbán Viktor vejének ingatlanportfóliója: az 5. kerületi Dorottya utcában 12, a Hajós utcában további egy luxuslakást vásárolt a BDPST Group leánycége, a Bellavista Apartments Kft. Tiborcz nagyon aktív a környéken: cége végzi a Pesti Vigadó szomszédjában álló Mahart-Dorottya ház luxusszállóvá fejlesztését is.

Az ingatlanbefektetéseket Tiborczék nem zsebből finanszírozzák. A projektekhez a Gránit és a Takarékbank több ízben, összesen közel 11 milliárd forint hitelt nyújtott Orbán Viktor vejének cégeihez. Ebből a pénzből pofozták ki a turai kastélyt és egy Andrássy úti palotaszintet, valamint földeket is vásároltak.

A Gránit Banktól az Átlátszó korábbi számításai szerint bő 3,5 milliárd forint áramlott Tiborczékhoz, a Mészáros Lőrinchez kötődő Takarékbanktól pedig már több, mint 7 milliárdot kaptak.

A projektekben az állam is besegít, ahol tud: a  Mahart-Dorottya ház luxusszállóvá fejlesztését még júliusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány, és rendeletben kötötte ki, hogy e beruházás esetében „építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, valamint településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni”.

(Átlátszó)

Címlapkép: Nemzeti Monopolyum / Facebook