Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olaszország el akarja kobozni a menekülteket mentő Aquarius hajót

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb akadály gördült az Aquarius névre hallgató hajó munkája elé, amely az elmúlt két évben több mint 30 ezer menekültet mentett ki a Földközi-tengerből. Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által működtetett hajót most Olaszország szeretné elkoboztatni arra hivatkozva, hogy a hajó állítólag nem tartotta be a hulladékeltávolításra vonatkozó szabályokat.

Az olasz ügyészség kedden jelentette be, hogy indítványozzák az Aquarius lefoglalását, állításuk szerint ugyanis a hajó olasz kikötőkben úgy dobot ki szemetet, hogy nem választotta szét a veszélyes orvosi hulladékot. A cataniai ügyészség szerint elegendő bizonyítékkal rendelkeznek ahhoz, hogy magabiztosan állítsák, az Aquarius és egy másik MSF által működtetett hajó idén január és május között 24 ezer tonna hulladéktól szabadult meg úgy, hogy nem válogatta külön a veszélyes szemetet.

Az Orvosok Határok Nélkül „megalapozatlannak és aljasnak” minősítette a vádakat, a szervezet szerint csak újabb epizódját látjuk az életmentő, humanitárius tevékenységek kriminalizálási kísérletének. AZ MSF szerint hajói személyzete minden vonatkozó előírást betartottak.

Az Aquarius egyébként jelenleg a franciaországi Marseille kikötőjében vesztegel, miután a panamai hatóságok visszavonták regisztrációját, így nem hajózhat ki nyílt vízre.

Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter az ügyészség bejelentését saját álláspontja alátámasztására használta fel. Elmondása szerint igaza volt, amikor megakadályozta a civilek hajóinak kikötését, ezzel ugyanis nem csupán az „emberkereskedelmet”, de a „hulladékkereskedelmet” is megakadályozta.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb adatai szerint 2018-ban eddig kb. 104 ezer ember érkezett Európába a tengeren, és 2063 menekült vesztette életét az úton.

(DW.com)