Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőröket láttak Csányi Sándor riválisának a házánál – JAVÍTVA

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután csütörtökön a Bige Holding Kft.-hez, Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó cég szolnoki műtrágyagyárában tartott óriási razziát a rendőrség, a hatóság pénteken a milliárdos nyíregyházi otthonát is meglátogatta – írta szemtanúk állítása szerint a Napi.hu. A cikk megjelenését követően a hírportál elérte Bige Lászlót, aki elmondta, jelenleg nincs rendőri jelenlét a házánál.

Szemtanúk szerint a város sóstói részén található villát több tucat rendőr vette körbe – írja a portál.

Arról egyelőre azonban semmit sem tudni, hogy mit kerestek a cégtulajdonos otthonában, mint ahogyan arról sem, hogy az akció része-e a csütörtöki razziának.

Mint ismert, csütörtökön példátlan méretű rendőrségi akció zajlott a szolnoki műtrágyagyár területén, amelynek során rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai gyakorlatilag megszállták a szolnoki műtrágyagyárat. A hírek szerint már kedd óta tartott az akció, amelyben mintegy háromszáz rendőr vett részt. Úgy tudni, hogy a rendőrök és a katasztrófavédelmisek az éjszakára sem hagyták el a gyár területét, és a dolgozókat is sorra kihallgatták. A miabonyunk.hu hírportál értesülései szerint valaki környezetszennyezés miatt jelentette fel az üzemet.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata ezzel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte: az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, több részletet azonban nem árultak el.

A kft. közleményben reagált a történtekre. Azt írták, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályának kiemelt ügyek osztálya tartott a cégnél kétnapos intézkedést. A hatóság szerintük indokolatlanul nagy számban, 250–300 emberrel jelent meg a gyárban.

Hozzátették, a helyszínen legalább 60-70 rendőrautó, tűzoltóautó, mentőautó és egyéb hatósági jármű vonult fel, területen sátrakat építettek, drónokat bocsátottak fel, szemlebizottságokat állítottak fel.

Úgy fogalmaztak: a bizottságok többsége mindkét napon azt látta, hogy az elrendelt vizsgálatokat a szolnoki hatóságok és független akkreditált laborok törvény szerint folyamatosan elvégezték, ellenőrizték a vállalatnál, „tehát a budapesti hatóságok egy telefonhívással minden információhoz kényelmesen hozzájuthattak volna, ha akartak volna”.

A Bige Holding – amelyhez a Nitrogénművek Zrt.-t is tartozik – tulajdonosa Bige László, aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listáján 5. helyen állt, mintegy 220 milliárd forintra becsült vagyonnal.

Bige műtrágyaipari érdekeltségei érintettek abban versenyfelügyeleti eljárásban, amelyet a Gazdasági és Versenyhivatal folytat több hazai műtrágya-értékesítővel szemben, és amelynek hátteréről tavasszal az Index számolt be részletesen.

A piac ismerői szerint valódi háború robbant ki a legfontosabb hazai szereplők, Bige László és Csányi Sándor között, miután az OTP-vezér 2013-ban felvásárolta a KITE-t, azaz a legnagyobb magyar agrárcéget.

A KITE megvétele azért volt vízválasztó, mert a műtrágyapiac sajátossága, hogy a költségek jelentős részét a szállítás teszi ki, ebben pedig kulcsfontosságúak az olyan integrátorok, mint a KITE. A cég 2013 előtt még Bige műtrágyáját adta a vele szerződő gazdáknak, azt követően viszont már olyan beszállítóktól vett műtrágyát, mint például Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Csehország második leggazdagabb embere – aki ellen épp a minap tüntettek országszerte Csehországban –, akinek Vágsellyén (Szlovákia)  van a Duslo nevű cégéhez tartozó műtrágyagyára.

A sors iróniája, hogy GVH vizsgálata arra még arra a feltételezett gyakorlatra irányult, hogy a Csányi és Bige érdekeltségébe tartozó szereplők – még a KITE-csörte előtt – összefogtak volna a szlovák gyártó kiszorítása érdekében (ezzel európai versenyjogot sértve), azóta viszont fordult a kocka, és a két magyar gyártó került szembe egymással.

(Napi.hu, Index)

JAVÍTÁS

A cikkünk alapjául szolgáló napi.hu cikket a következő információval frissítették:

„Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy szemtanúk szerint a város sóstói részén található villát több tucat rendőr vette körbe. Lapunknak később sikerült utolérni Bige Lászlót, aki elmondta: nincs rendőri jelenlét a háza körül. A cikkünket ennek fényében korrigáltuk!”