Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24.hu: egy elkülönített ügyben továbbra is nyomozhat a rendőrség az Eliosszal szemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt.-vel szemben még februárban indított nyomozást az ügyészség költségvetési csalás gyanújával, miután az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az általa vizsgált és az Elios-t érintő 35 közvilágítási projektben súlyos szabálytalanságokat talált. A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában múlt héten megszüntette, de a 24.hu információi szerint egy elkülönített ügyben továbbra is folyhat nyomozás Tiborcz korábbi cégével szemben.

Az OLAF jelentésében is szereplő váci közvilágítási projekt az, aminek az ügyében lehet, hogy még nyomoz a rendőrség, mivel nem sokkal az alapügyben történő nyomozás megszüntetése előtt, október nyolcadikán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya az eredeti feljelentőt arról tájékoztatta, hogy

az általa kezdeményezett nyomozást elkülönítik, mivel „a két ügy tárgya nem azonos”.

Azt azonban az Országos Rendőr-főkapitányság nem volt hajlandó megerősíteni a 24.hu-nak, hogy ez azt jelenti-e, hogy a váci ügyben továbbra is folyik-e a nyomozás.

2015-ben az Elios 3000 új lámpát telepített Vácra, de ennek keretében 211 olyan lámpát is lecseréltek, amit nem szabadott volna. Ugyanis a városban egy szintén uniós pénzből finanszírozott programban 2010-ben már lecseréltek 441 lámpát, ezek a lámpák pedig 2015-ben még a fenntartási időszakban voltak. Ennek ellenére az Elios a 441 korábbi lámpából 211-et mégis lecserélt, ráadásul úgy, hogy egy helyi civil szervezet, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület még a lámpák lecserélése előtt felhívta arra a figyelmet, hogy melyik lámpákhoz nem szabadna hozzányúlnia az önkormányzatnak.

Az ügyben a fideszes vezetőségű váci önkormányzatot már tavaly 20 millió forintra büntette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ezt azóta az ki is fizette. Ugyanakkor egy helyi ellenzéki képviselő az ügyben további feljelentést tett, ezt a rendőrség eredetileg hozzácsatolta az Eliosszal szemben már zajló nyomozáshoz. És ezt az ügyet különítették el az alapügytől október nyolcadikán.

A 24.hu többször is megkereste az üggyel kapcsolatban az ORFK-t, de mindig csak azt a választ kapták, hogy „ajánljuk figyelmébe az ORFK szóvivőjének MTI-nyilatkozatát, amelyet meghaladóan a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad.” Ez arra a nyilatkozatra utal, amiben a rendőrség bejelentette, hogy megszünteti a nyomozást az Eliosszal szemben. A váci ügy elkülönítése ennek ellenére mégis arra utal, hogy az Eliosszal szemben nem zárult le minden nyomozás.

(24.hu)

Címlapkép: Pixabay, VonSinnen