Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Farkas Flórián ügyeit is vizsgálná az OLAF

Ez a cikk több mint 5 éves.

Polt Péter közleményben tudatta, az uniós átlag felett zárja le az OLAF által felvetett ügyeket a magyar ügyészség. A közleményből viszont az is kiderült, Farkas Flórián ügyében is tett ajánlásokat az OLAF.

Hosszú közleményben ismerteti Polt Péter legfőbb ügyész, hogy a magyar ügyészség mennyire sikeres az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (az OLAF) által feltárt ügyekben.

„Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) eddigi összesen 38 igazságügyi ajánlása, 4 jelzése és 1 zárójelentése nyomán minden esetben elrendelt nyomozások eredménye – a vádak és a megszüntetések jelenlegi 52,4%-os aránya – meghaladja a 42%-os uniós átlagot.”

Csakhogy itt a lényeges pont a megszüntetés. Ugyanis az eredményes mutatóba beletartoznak például Tiborcz István, Orbán Viktor veje cégének, az Elios Zrt.-nek korrupciós ügyei is, amelyek kapcsán a nyomozás úgy zárult vádemelés nélkül, hogy se házkutatásokat, se kihallgatásokat nem tartottak. Sőt, számos helyről be se kérték az ügy iratait. Polt Péter szerint mindez az ügyészség eredményességét mutatja.

De beszélt Polt az alapvetően MSZP-s botrányként elkönyvelt 4-es metró ügyéről is, ahol a gyanúsítottak száma Polt állítása szerint 5-re nőtt. A nyomozás jelenleg is folyamatban van az ügyészség vezetője szerint. Bár azt nem említette meg, hogy korábban az ügyészség már egyszer ebben az ügyben se jutott semmire. A 4-es metró ügyében egyébként pont ma jelentetett meg Jávor Benedek egy cikket, amely a beruházás korrupciós érintettségnek fideszes, Mészáros Lőrinchez vezető szálait mutatja meg.

A Polt-féle közlemény másik fő érdekessége, a termelési beszámolón kívül az, hogy a Legfőbb Ügyész szerint az OLAF már Farkas Flórián ügyében is tett ajánlásokat.

„Az Országos Roma Önkormányzat „Híd a munka világába” programja ügyében tett ajánlás a már folyamatban lévő, a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya által költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folytatott nyomozásban kerül értékelésre.”

Ez az ügy viszont nagyon hasonlít Tiborcz Istvánéhoz, ugyanis a 3 éve zajló nyomozásban Farkas Flóriánt például ki se hallgatták még, miközben a gyanús szerződések egy részét ő maga szignálta az ORÖ elnökekeként.

Farkas úgy is érinthetetlen maradt az elmúlt években, hogy mind a Fideszen, mind a Farkas által vezetett Lungro Dom cigány szervezeten belülről számosan próbálták kikezdeni őt. Végül idén újra parlamenti mandátumot szerzett Orbán Viktor Fidesz-elnök döntése nyomán.

Címlapkép: Fotó: MTI