Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelemfelhívó sztrájk napot hirdetett az ELTE TÁTK, csatlakozott hozzá három bölcsészkaros tanszék

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának oktatói és diákjai egységben fellépve, közös szolidaritási és információs sztrájk napot hirdetett november 14-re. Ez még nem igazi sztrájk, de erős figyelemfelhívó akció. Az esemény leírása szerint

„Az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatói és diákjai figyelemfelhívó szolidaritási és információs sztrájk napot szerveznek tiltakozásul a felsőoktatás autonómiáját és az akadémiai tanszabadságot érintő sorozatos beavatkozások, gazdasági átalakítások, valamint a Társadalmi nemek tanulmánya mesterszak beszüntetése ellen.”

Az ELTE TÁTK már korábban, október közepén közleményben határozottan tiltakozott a kormány azon rendelete ellen, ami törölte a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot a felsőoktatásban szerezhető képesítések közül.

Ebben azt írták, hogy

„(…)az ELTE TáTK oktatói és kutatói közössége úgy gondolja, hogy a döntés megkérdőjelezi a tudománynak az Alaptörvény X. cikkében hirdetett autonómiáját, valamint az ugyancsak itt meghirdetett tanszabadságot”

A tiltakozásul meghirdetett sztrájk naphoz csatlakozott most pénteken a CEU, valamint az ELTE Bölcsészettudományi Karának három tanszéke is, a Az ELTE BTK Média és Kommunikáció tanszék, az ELTE BTK Filmtudomány tanszék, valamint
az ELTE BTK Esztétika tanszék.

Ezek a tanszékek vállalták, hogy  „A november 12-16-i héten zajló óráinkon kitérünk a kurzus témájának genderszempontjaira, már csak azért is, mert van, hogy nálunk az egész kurzus arról szól. Továbbá a társadalmi nemek szak megszüntetéséről, a tanszabadságról, az egyetem függetlenségének megőrzéséről is beszélgetünk majd a hallgatókkal.”

A sztrájkra készülő oktatók és egyetemisták már november 13-án  17.30-tól közös plakát- és molinókészítéssel készülnek a másnapi sztrájk napra.

Kép forrása: ELTE TÁTK/Facebook