Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelemfelhívó sztrájk napot hirdetett az ELTE TÁTK, csatlakozott hozzá három bölcsészkaros tanszék

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának oktatói és diákjai egységben fellépve, közös szolidaritási és információs sztrájk napot hirdetett november 14-re. Ez még nem igazi sztrájk, de erős figyelemfelhívó akció. Az esemény leírása szerint

„Az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatói és diákjai figyelemfelhívó szolidaritási és információs sztrájk napot szerveznek tiltakozásul a felsőoktatás autonómiáját és az akadémiai tanszabadságot érintő sorozatos beavatkozások, gazdasági átalakítások, valamint a Társadalmi nemek tanulmánya mesterszak beszüntetése ellen.”

Az ELTE TÁTK már korábban, október közepén közleményben határozottan tiltakozott a kormány azon rendelete ellen, ami törölte a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot a felsőoktatásban szerezhető képesítések közül.

Ebben azt írták, hogy

„(…)az ELTE TáTK oktatói és kutatói közössége úgy gondolja, hogy a döntés megkérdőjelezi a tudománynak az Alaptörvény X. cikkében hirdetett autonómiáját, valamint az ugyancsak itt meghirdetett tanszabadságot”

A tiltakozásul meghirdetett sztrájk naphoz csatlakozott most pénteken a CEU, valamint az ELTE Bölcsészettudományi Karának három tanszéke is, a Az ELTE BTK Média és Kommunikáció tanszék, az ELTE BTK Filmtudomány tanszék, valamint
az ELTE BTK Esztétika tanszék.

Ezek a tanszékek vállalták, hogy  „A november 12-16-i héten zajló óráinkon kitérünk a kurzus témájának genderszempontjaira, már csak azért is, mert van, hogy nálunk az egész kurzus arról szól. Továbbá a társadalmi nemek szak megszüntetéséről, a tanszabadságról, az egyetem függetlenségének megőrzéséről is beszélgetünk majd a hallgatókkal.”

A sztrájkra készülő oktatók és egyetemisták már november 13-án  17.30-tól közös plakát- és molinókészítéssel készülnek a másnapi sztrájk napra.

Kép forrása: ELTE TÁTK/Facebook