Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semjén törvénymódosítása alapján az idei Békemenetre és a 2006-2007-es nagy Fidesz-tüntetésekre sem kerülhetett volna sor

Ez a cikk több mint 5 éves.

Úgy tűnik, a kormány azt szeretné, hogy a nagyobb állami ünnepek idején a leginkább érintett közterületeken ne lehessen tüntetéseket szervezni, erre utal legalábbis, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénymódosítási javaslatot nyújtott be. A javaslat számos időpont-hely párost konkrétan kijelölne, ahol egyes nemzeti és vallási ünnepek alkalmával, illetve az ezekre való felkészülés alatt csak állami rendezvényt lehetne tartani. Emellett az önkormányzatokat is felhatalmazza arra, hogy egészítsék ki a listát.

Megnéztük a törvényt, és hamar világossá vált, hogy a március 15-ét és október 23-át kiemelt súllyal kezelő magyar politikai életben az elmúlt évtizedek meghatározó eseményei nem történhettek volna meg, ha a Semjén-törvény érvényben lett volna.

2018. március 15. és október 23.

Megnéztük például, az idei nagy, politikai súlyú ünnepeken melyik tüntetések valósulhattak volna meg a törvényjavaslat alapján.

Idén október 23-án sem a Jobbik Bródy Sándor utcai tüntetésére, sem a Bem József téri közös liberális ellenzéki tüntetésre nem kerülhetett volna sor, mindkét helyszín tiltólistás lenne aznap. A Mi Hazánk és az LMP jól választott helyszínt.

Semjén Zsolt törvényének a március 15-i Békemenet is áldozatul esett volna: a menet átvonult a tiltott Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül vonult be az állami ünnepségnek helyet adó Kossuth Lajos térre.

Szintén nem tarthatta volna meg tüntetését a Békemenetet a Bajcsyról heccelő Szolidaritás mozgalom, de a Kétfarkúak is érintették a tiltott Astoriát. A Jobbik aznapi tüntetése véleményes: a Batthyány-örökmécses nem, de az első keresztutca, a Báthory már államilag foglalt lenne.

2010-et követő ellenzéki tüntetések

A 2010-es kormányváltást követően több alkalommal tartotta nagytüntetését a hol pártfüggetlen, hol pártosabb liberális ellenzék a Kossuth téren, majd a a Szabad Sajtó útján. A Kossuth tér és az Alkotmány utca mind március 15-én, mind október 23-án tiltott helyszín, a Szabad Sajtó útja és az Erzsébet híd csak március 15-én.

A Jobbik március 15-én a Szabad Sajtó úttal szomszédos Március 15-e téren szokott emlékezni, kérdés, hogy ez a helyszín átmenne-e a Semjén-rostán.

Fideszes nagygyűlések

A Fidesz 2006-ban és 2007-ben az Astoriára szervezte emlékezetes október 23-i tüntetés-megemlékezéseit, és az Erzsébet-híd pesti hídfőjéhez a március 15-i rendezvényeit.

Sokatmondó, hogy Semjén Zsolt immár hatalomból ellehetetlenítené a hasonló tüntetéseket.

(MTI Fotó: Sóki Tamás)