Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA Környezetvédelmi Hivatalának honlapján nincs klímaváltozás menüpont

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) honlapján 2017. január 19-én még volt egy klímaváltozással kapcsolatos menüpont ami egy témával foglalkozó aloldalra vezetett, azonban azóta eltűnt – helyén egy sajnálkozó üzenet fogad, miszerint a keresett oldal nem létezik.

A Trump elnök hivatalba lépése előtti időpont a honlapról készült pillanatkép esetében beszédes, tekintve hogy az elnök sokáig tagadta hogy létezne klímaváltozás. Azóta álláspontja finomodott – a globális klímaváltozás tényét elismeri, csupán azt kérdőjelezi meg, hogy az ember okozná.

A Guardian cikke szerint az aloldal eltűnését az Environmental Data & Governance Initiative nevű szervezet vette észre, amely a kormányzati honlapok változásait monitorozza.

Trump elnök hatalomra kerülése után Scott Pruitt volt oklahomai főügyészt nevezte ki a hivatal élére, aki egyrészt közismerten klímaszkeptikus, és sem a tudományos társadalom komolyan vehető része, sem az ENSZ egyértelmű állásfoglalása sem tudta őt meggyőzni a tényről, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza. Másrészt

abba bukott bele, hogy titkos találkozókat szervezett környezetkárosító tevékenységeket végző cégek lobbistáival, valamint hozzájuk köthető ajándékokat is elfogadott.

Ez – habár lemondása után Trump elnök az egekbe magasztalta munkásságát a twitteren – az állásába került.

Pruitt lemondása óta Andrew Wheeler vezeti az ügynökséget, aki korábbi munkásságát tekintve szénlobbista, így különösen bizarrul hat a világ vezető gazdasága környezetvédelmi hivatalának az élén. Ebben a minőségében nyilatkozta többek közt hogy

„a szövetségi szabályozásoknak nem feltétlenül kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozniuk”

– ami inkább vall szénlobbistára, mint környezetvédőre.

Judith Enck, a hivatal korábbi tisztviselőjének nyilatkozata szerint a tény, hogy az EPA honlapján nincs szó a klímaváltozásról,

„olyan, mintha a [könyvkereskedésből kinőtt] Amazonról nem lehetne könyvet rendelni – oly alapvető. Jelenleg nincs olyan ügy, ami az EPA számára fontosabb kellene hogy legyen, mint a klímaváltozás.”

Az ügynökség egy jelenlegi, neve elhallgatását kérő dolgozója szerint már az is meglepő, hogy vannak még a szervezetnél emberek, akik hivatalosan a klímaváltozással foglalkoznak.

A Guardian megkereste az ügynökséget, hogy kommentálják az elhangzottakat, illetve hogy miért nincs külön klímaváltozással kapcsolatos menüpont a honlapjukon, mikor Trump elnök hivatalba lépése előtt központi témájuk volt, ahogy a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek jelentős része számára továbbra is az.

A Mérce részéről is megkerestük az EPA-t a klímaváltozás menüpont eltűnésének kapcsán, illetve hogy lesz-e a jövőben ezzel foglalkozó internetes felületük. Az ügynökség nyugtázta a kérdést, majd közölte hogy nem tud válaszolni. További érdeklődés céljából felajánlották hogy felhívhatjuk a központi telefonszámukat, vagy írhatunk e-mailt ugyanarra a címre amire korábban.

via Guardian