Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az istenkáromlásért halálra ítélt pakisztáni nő ügyvédje a fenyegetések miatt elmenekült az országból

Ez a cikk több mint 5 éves.
Szerdán mentették fel Pakisztánban a halálos ítélet alól a pakisztáni keresztény Asia Bibi-t, aki 2010 óta börtönben várakozott halálos ítéletének végrehajtására. Az ötgyermekes családanyát 2010-ben istenkáromlásért ítélték kötél általi halálra, miután egy muszlim kollégáival folytatott vita során állítólag Mohamed próféta nevét káromolta.
A vita akkor abból indult ki, hogy a nő muszlim kollégái nem voltak hajlandóak inni a vízből, amit Bibi hozott, mivel ő nem muszlim.
A CNN-hez eljutott információk szerint a nő ügyvédje elmenekült az országból, miután a Tehreek-e-Labbaik (TLP) iszlamista szervezet erőszakos megmozdulásokat szervezett az országban a felmentés ellen tiltakozva. Saiful Malook ügyvéd pénteken már nyilatkozott a CNN-nek, hogy aggódik az életéért. Két nappal később egy kollegája jelentette, hogy az ügyvéd „Európa felé” elhagyta az országot.

Asia Bibi férje, Ashiq Masih ugyancsak aggódik felesége és családja biztonságáért. Korábban a Guardian közölt egy videót, amin a férfi az USA-nak, Kanadának, illetve az Egyesült Királyságnak könyörög menekültstátuszért.

 

A pakisztáni kormány néhány napja megállapodást kötött az iszlamista TLP-vel, hogy a zavargások befejezéséért cserébe nem fogják megtámadni a nőt felmentő ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmüket, ugyanígy nem emelnek kifogást a nő kiutazásának tilalmát célzó indítványuk ellen, valamint minden, a zavargások során előállított aktivistájukat szabadon bocsájtják.
Asia Bibi férje a kormány megalkuvásával kapcsolatban kijelentette, hogy
„A megállapodástól kirázott a hideg. A családom retteg, a rokonaim rettegnek, és a barátaim is rettegnek.”
Forrás: CNN; The Guardian
Kép: Flickr/HazteOir