Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tíz éve kezdődő rasszista gyilkosságsorozat áldozataira emlékeztek Nagycsécsen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A romák elleni támadássorozat áldozataira emlékeztek Nagycsécsen. A 10 évvel ezelőtti, országszerte 6 ember (köztük a 4 éves Csorba Róbert) életét követelő lőfegyveres, és Molotov-koktélos támadásokra való megemlékezésre az ország számos részéről érkeztek.

Idén pedig a tízéves évfordulóra a helyi áldozatok emléktáblát is kaptak.

A Borsod megyei településen 10 évvel ezelőtt, 2008. november 3-ra virradó éjjel támadtak a faluszéli házra. Az azóta börtönbüntetésüket töltő támadók hajnalban, kommandós ruhába öltözve közelítették meg a házat, amelynek egyik ablakán Molotov koktélokat hajítottak be, majd sörétes puskáikkal belőttek az ablakon. Az itt élő Illés Évát és Nagy Józsefet meggyilkolták, egy házban élő kiskorú, siketnéma lány is megsebesült.

Nagycsécs a romák elleni neonáci támadássorozat ötödik cselekménye volt, amelyet még öt követett. Ez volt az első, amely életeket is követelt. A további támadásokban még 4-en vesztették életüket.

A mai rendezvényt a Nagycsécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezte, akik emléktáblát is elhelyeztek az áldozatok nevével a helyi ravatalozónál. A nagycsécsi templomtól a temetőig tartó emléksétához számos roma közösség csatlakozott, az Ide Tartozunk csoport előzetes tájékoztatása szerint a Roma Polgárjogi Mozgalom, valamint számos Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei roma közösség csatlakozott, és Budapestről is sokan érkeztek.

Az emléktábla leleplezésénél beszédet mondott Ládi István a nagycsécsi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója és Dancs Mihály,a borsodi Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője.

Megemlékezés a 2008-as romagyilkosságok áldozatairól, a nagycsécsi temetőben / Fotó: Kadét Ernő

Ládi röviden felidézte a szélsőjobboldali gyilkosok által 10 éve elkövetett szörnyű tett körülményeit, és arra hívta fel a magyarországi roma közösséget, soha ne felejtsék el a történteket. Farkas Félix igen röviden beszélt, emlékeztette az összegyűlteket, hogy ő minden évben részt vett a gyilkosságok megemlékezésein, és arra hívta fel a magyar roma közösséget, senki ne próbálja meg politikai célokra felhasználni az áldozatok emlékét.

Dancs Mihály hosszabb beszédében azt mondta, ugyan a három gyilkost elfogták és elítélték, a megbízók, uszítók azonban továbbra sem bűnhődtek meg. Emlékeztetett hogy az egy évtizeddel ezelőtti, mérgező gyűlölet környezete, a Jobbik és  a Magyar Gárda akkori aktivitása már a gyilkosságsorozat kirobbanása előtt is nyilvánvaló módon fenyegetett a szélsőséges tettek lehetőségével.

MEGEMLÉKEZÉS A 2008-AS ROMAGYILKOSSÁGOK ÁLDOZATAIRÓL, A NAGYCSÉCSI TEMETŐBEN / FOTÓ: KADÉT ERNŐ

Dancs szerint, míg máshol egy ilyen szörnyű gyilkosságsorozat tízezreket mozgatott volna meg, addig Magyarországon általában a társadalomra és a cigány közösségre is az apátia, a beletörődés a jellemző manapság, hiszen a romákat érintő bármiféle cél érdekében szerinte ma ezer embert is kihívás egy tüntetésen összehozni.

Arra hívta fel a roma közösséget, csak úgy kerülhetik el, hogy ez a tragédia egyszer megismétlődjön, ha saját maguk állnak ki jogaikért, és aktívabban részt vesznek a politikai életben is.

A temetőben elhelyezett emléktáblát a helyiek megkoszorúzták, az áldozatok emlékére gyertyát is gyújtottak.