Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump lövetne a határon a menekültekre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Trump elnök pénteken tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy amennyiben országa délkeleti határán a Dél-Amerikából érkező menekültek köveket fognak dobálni,

az Egyesült Államok hatóságai lőfegyverekkel fognak válaszolni.

„[Ha] köveket akarnak dobni a hadseregünkre, a hadseregünk vissza fog vágni. Azt mondom, [a köveket] minősítsük puskának”

– mondta Trump.

Az elnök bejelentett egy új, menedékkérőkkel kapcsolatos állami stratégiát, melynek keretében a jövőben a menedékkérők nem léphetnének az ország területére a déli határoknál.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az Egyesült Államok hatalmas sátorvárosokat húzna fel a menedékkérők elszállásolására, ahol a kérelmük elbírálására várókat

„szükség esetén hosszú ideig”

el tudják szállásolni (vagy fogva tudják tartani).

Trump bejelentette, hogy véget vetnek a gyakorlatnak, miszerint az elfogott menedékkérőket szabadon engedik menedékkérelmük elbírálásának idejére, a jövőben ezeket az embereket

„elkapják, és nem fogják elengedni,”

hozzátéve, hogy a menedékkérőknek mindössze három százaléka jelenik meg a kérelmük elbírálásával kapcsolatos meghallgatáson.

Ez konkrét hazugság, az igazságszolgáltatási rendszer statisztikái szerint a menedékkérők 60-75 százaléka jelenik meg ezeken a meghallgatásokon.

A változtatásokat az USA felé tartó, jelenleg Mexikóban járó hondurasi menekültek miatti hisztéria keretében jelentette be az elnök. Trump a több ezer menekültet veszélyesnek minősítette, mondván

„ezek igen kemény emberek, én nem akarom őket az országunkban látni. A nők nem akarják hogy az országunkban legyenek” – tette hozzá a nőket a nemi szervüknél megragadó elnök, hozzáfűzve hogy „a nők biztonságot akarnak.”

Az elnök a félidős választások előtt nem felejtette el savazni kicsit a demokratákat sem, politikai ellenfeleit azzal vádolta, hogy az illegális migránsoknak ingyenes egészségügyi ellátást biztosítanának, és akár még a választáson való részvételüket is engedélyeznék.

Trump azt is bejelentette, hogy akár 15.000 katonát is a határra vezényelhetnek, ami egyrészt a jelenleg Mexikóban járó menekültek létszámának a többszöröse, másrészt nagyobb, mint az Afganisztánban állomásozó amerikai kontingens létszáma.

A hadsereg szóvivője ugyanakkor megnyugtató módon az nyilatkozta, a halálos fegyvereket kizárólag önvédelmi céllal, extrém helyzetekben fogják használni a katonák.

Kérdés, hogy megfogadják-e Trump javaslatát, és a köveket lőfegyvernek tekintik-e majd.

via Yahoo